Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses monedes d?un euro i una altra imatge d?un home sorprès

El Banc d'Espanya fa un avís sobre les monedes que fem servir per pagar

L'entitat ha donat una sèrie de consells per detectar diners falsos

Els pagaments en efectiu han disminuït amb els anys. La societat, i sobretot la gent jove, prefereix fer transaccions de manera electrònica, sigui amb la targeta de crèdit o a través del telèfon mòbil. La facilitat i comoditat de pagar així és un dels motius principals, però encara hi ha molta gent que compta amb diners en metàl·lic.

Tot i això, l'efectiu pot tenir monedes i bitllets falsos, i hi ha gent que intenti aprofitar-se'n. Els negocis han anat incorporant eines per comprovar si els diners són reals o no. Una de les més populars és la del retolador, i si pintes sobre un bitllet i surt negre, vol dir que no és autèntic.

Hi ha altres mesures, com una màquina que els escaneja i en detecta la veracitat. I, per si no n'hi hagués prou, el Banc d'Espanya ha donat una sèrie de consells per verificar-ne l'autenticitat.

Com es pot saber si les monedes d'euro no són falses?

L'entitat assegura que les monedes són magnètiques i reaccionen de manera diferent davant d'un imant, en funció de la seva denominació. Els exemplars d'1, 2 i 5 cèntims són atrets de forma intensa per un imant. En canvi, les monedes de 10, 20 i 50 cèntims no reaccionen quan tenen un imant a prop.

Tot i això, el més curiós passa amb les monedes d'1 i 2 euros. Si col·loques un imant sobre una d'aquestes peces i veus que s'adhereix al centre, però se sacseja lleugerament, és probable que la moneda sigui autèntica. El nivell d'atracció que detectes amb aquesta acció et dirà si la moneda és bona o no.

També hi ha altres mètodes per verificar si les monedes són reals o si comptem amb exemplars falsos. El mapa d'Europa ha de tenir un tacte rugós a les monedes d'1 i 2 euros. Aquestes monedes estan encunyades sota processos sofisticats i d'alta qualitat, i això garanteix que els gravats conservin aquesta rugositat amb el temps.

Si treballes en un negoci, cal aplicar aquestes mesures per intentar que els clients no intentin aprofitar-se'n. En cas de no tenir cap local, també pots fer aquesta prova a casa per saber si tens diners reals o no. Cal estar preparats per detectar falsificacions i evitar problemes a l'hora de comprar.