Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una imatge de fons d'una persona fent gasolina i una altra imatge de diverses monedes d'euro

Torna el descompte de 20 cèntims per litre de benzina, però només a una comunitat

El Gobierno torna a bonificar el preu dels carburants en unes zones concretes

Els preus dels carburants han tornat a pujar el 2024. La gasolina ha crescut un 2,6%, i el gasoil un 2,3%, i la situació és semblant a la que es va viure el 2022. Amb l'inici de la guerra entre Ucraïna i Rússia, tot es va disparar i el govern espanyol va haver d'actuar.

En aquell moment, l'Executiu va implementar un descompte de 20 cèntims per litre. Aquesta mesura va ser de gran ajuda per a tots els ciutadans, que van poder emplenar el dipòsit amb uns preus més baixos. Tot i això, la rebaixa va finalitzar l'1 de gener de 2023.

Tot i això, el descompte ha tornat a entrar en vigor. Potser no ho saps, però des de l'1 d'abril la bonificació ha tornat a algunes zones d'Espanya.

On s'aplica el descompte als carburants?

Aquesta vegada l'ajuda no s'ha aplicat a tot Espanya. Només tres illes es beneficien d'aquest descompte: El Hierro, La Gomera i La Palma. Totes elles estan ubicades a Canàries.

La bonificació afecta el preu de la gasolina, el gasoil i el gasoil marítim. El combustible destinat a la navegació privada d'esbarjo no podrà gaudir d'aquest avantatge.

La consellera d'Hisenda i Relacions amb la Unió Europea de Canàries, Matilde Asián, va explicar el funcionament d'aquest descompte. Els usuaris han d'acudir amb els seus vehicles a les benzineres, i pagar. Un cop abonin l'import, s'aplicarà la bonificació al preu final.

Dit això, a les Canàries també hi ha la devolució parcial de l'impost especial de la comunitat autònoma sobre combustibles derivats del petroli. Els agricultors i transportistes, si escau, hauran de triar entre aquesta opció o el descompte de 20 cèntims per litre.

Fins quan estarà vigent la mesura?

El descompte s'aplicarà fins al 31 de desembre del 2024, però es pot prorrogar. Dependrà del preu mitjà de la venda al detall de combustible a El Hierro, La Gomera i La Palma. Si l'import supera en 20 cèntims per litre el de Gran Canària, Fuerteventura, Lanzarote i Tenerife, la bonificació s'estendrà fins al juny del 2025.

Per exemple, diguem que a les darreres illes esmentades, el preu és d'1,20 euros el litre. Perquè la bonificació es mantingui, a El Hierro, La Gomera i La Palma l'import mitjà hauria de ser, com a mínim, d'1,40 euros el litre.