Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de cotxes en fila a una carretera i una rodona vermella amb un radar i bitllets d'euro

Aquestes són les carreteres on la DGT posarà radars aquest any

L'organisme instal·larà nous radars per millorar la seguretat viària i reduir el risc d'accidents

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat una sèrie de mesures per augmentar la seguretat a les vies interurbanes. L'organisme vetlla per la seguretat a les carreteres i treballa a implementar eines que redueixin els accidents i les morts per accidents de trànsit.

El director general de Trànsit, Pere Navarro, ha declarat que s'instal·laran 88 nous radars a carreteres secundàries. Són aquelles vies amb calçada única, carrils amb doble sentit i una línia que els separa. L'objectiu és controlar la velocitat i minimitzar les conduccions temeràries.

D'aquests 88 radars nous, el 60% seran de tram i el 40% de punt. Els primers poden abastar quilòmetres de longitud, mentre que els segons estan situats a una zona concreta.

Què vol aconseguir la DGT amb aquestes noves mesures?

És important millorar la seguretat a les carreteres convencionals, i així ho constata un estudi de la Fundació Mapfre i l'Associació Espanyola de la Carretera (AEC). L'informe assegura que amb aquestes mesures es podrien evitar unes 300 morts i més de 800 ferits greus cada any. La inversió és d'uns 1.800 milions d'euros, però la despesa estarà més que justificada.

Navarro ha recordat que, amb la rebaixa del límit de velocitat a 90 km/h a moltes carreteres secundàries, han baixat un 10% les morts. A més, les dades de l'informe diuen que aquestes vies concentren el 66,16% dels sinistres amb ferits o morts i del 73% de les víctimes mortals en accidents interurbans. Tot i això, per aquestes carreteres només circula el 35% del trànsit a Espanya.

Pere Navarro ha explicat que els accidents més comuns són les sortides de via i els atropellaments. Ha incidit en el problema que hi ha amb les motos, ja que hi ha 450 motoristes morts cada any i 3 de cada 4 són a carreteres secundàries.

El director de la DGT creu que es poden reduir molt els accidents. També ha ressaltat la nova norma de no poder superar en 20 km/h la velocitat màxima per avançar. A més, ha exposat que instal·lar carrils addicionals per avançar sense envair el sentit contrari pot ser una gran solució.

Tot i això, Navarro ha afirmat que la construcció i manteniment de les carreteres no depèn de la DGT, sinó de la Direcció General de Carreteres. Per reblar, creu que la inclusió dels sistemes avançats d'ajuda a la conducció (ADAS) als nous vehicles serà de gran ajuda.