Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Mans subjectant un bastó amb una imatge destacada a la dreta d'un conjunt de bitllets i monedes

Si has nascut entre aquests anys, ja et pots jubilar a Espanya i cobrar la teva pensió

Moltes persones poden posar fi a la seva vida laboral abans d'hora si compleixen certes condicions

La jubilació és una etapa desitjada per molts treballadors. Després d'una vida laboral dura i llarga, els ciutadans volen arribar a tenir un període de tranquil·litat més que merescut. I les persones que van néixer a les dècades de 1960 i 1970 ja poden contemplar aquesta opció.

Aquest any 2024, l'edat ordinària de jubilació és amb 65 anys, però només per a les persones que han cotitzat almenys 38 anys a la Seguretat Social. En cas contrari, hauràs d'esperar amb 66 anys i 6 mesos. Això no obstant, si has complert una sèrie de requisits, et pots jubilar de manera anticipada.

Quins requisits cal complir per avançar la jubilació?

El primer requisit de la Seguretat Social per accedir a una jubilació anticipada involuntària és tenir una edat de 4 anys com a màxim per sota de l'edat ordinària de jubilació. És a dir, si l'edat legal és amb 65 anys, la persona haurà de tenir entre 61 i 65 anys. A més, cal haver cotitzat el temps mínim requerit, 33 anys.

Així mateix, hi ha més condicions. En calcular el temps de cotització per a la jubilació anticipada, no es consideren les pagues extraordinàries ni el temps de cotització anterior a 1967. En aquest cas, sí que comptarà el període del servei militar obligatori, la prestació social substitutòria o el servei social femení obligatori.

A més, cal haver cotitzat durant 2 anys, mínim, dins dels 15 anteriors a demanar la jubilació anticipada. La Seguretat Social és molt estricta i n'exigeix el compliment obligatori.

Hi ha excepcions per a alguns sectors, com el de les persones inscrites al Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris. Cal que, dels 33 anys de cotització mínima requerida, almenys 6 dels darrers 10 siguin dins aquest sistema. A més a més, si aquestes persones han rebut la prestació contributiva per desocupació, també es tindrà en compte.

Per si no n'hi hagués prou, la Seguretat Social està negociant amb sindicats perquè certes ocupacions tinguin la possibilitat que els seus treballadors es jubilin abans. En aquest grup s'hi inclouen els treballs nocturns, amb temperatures extremes, soroll i molt esforç físic. Tot i això, tant la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) exigeixen més mesures per protegir els empleats.

La jubilació anticipada pot ser un gran alleugeriment per a moltes persones. El fet de poder-te retirar amb temps pot millorar la qualitat de vida dels ciutadans i que puguin gaudir d'un descans que s'han guanyat. Amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions, la Seguretat Social introdueix canvis constants i diverses mesures.