Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d´una oficina d´Hisenda i una altra imatge d´unes mans amb bitllets de 50 euros

L'Agència Tributària envia un avís clar sobre la declaració de la Renda

És possible que rebis un SMS que t'informi d'una devolució per IRPF. Ves amb compte, pot ser una estafa

La campanya de la declaració de la Renda va començar el 3 d'abril i milions de persones ja han presentat els seus ingressos a Hisenda. Tot i això, les estafes i fraus per internet també poden afectar-te en aquesta ocasió. Per això, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha alertat sobre un nou cas de smishing que et pot ficar en un problema seriós.

Què és el smishing i en què consisteix aquest frau?

El smishing consisteix a enviar SMS falsos per robar diners o dades als usuaris. En aquest cas, potser podeu rebre missatges falsos que aparenten ser de l'Agència Tributària o de la Tresoreria de la Seguretat Social. Al text s'esmenta una devolució de 411 euros en concepte d'IRPF i et demanen que facis clic en un enllaç.

Un cop dins, has d'introduir les teves dades personals i bancàries a una web que sembla ser del Ministeri d'Hisenda. Heu d'afegir informació de la targeta de crèdit, com ara el codi CVV de 3 dígits. Si completes tots els passos, és probable que et robin molts diners.

Per això, és important prendre mesures de prevenció i saber què fer en cas que rebis aquest SMS.

Què cal fer si reps l'SMS?

No feu clic a cap enllaç adjunt, bloqueja la persona que t'ha enviat l'SMS i elimina el missatge. Si ja has proporcionat les teves dades, contacta amb el teu banc com més aviat millor i, en aquest cas, no esborris res. Has de guardar totes les proves.

Així mateix, has de denunciar el frau a les autoritats pertinents. Cal saber que l'Agència Tributària, la Seguretat Social o el Ministeri d'Hisenda no solen fer servir els SMS per contactar amb els contribuents. No obstant això, si en reps algun i tens dubtes, no dubtis en fer una comprovació extensa abans de facilitar informació personal.

Les ciberestafes són a l'ordre del dia. L'evolució de la tecnologia ha portat notícies molt positives i els beneficis són amplis. Però, fins i tot a la declaració de la Renda, la delinqüència està a l'aguait, i cal estar molt atent per no ficar-se en un bon embolic.