Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diversos cotxes circulant per una carretera amb pluja i tolls, i una altra imatge d'un home amb gest pensatiu, a més d'una emoticona d'exclamació

Les noves normes de circulació que prepara la DGT: s'aplicaran a tot Espanya

El 2025 es poden implementar noves mesures per garantir la seguretat a les carreteres

La Direcció General de Trànsit (DGT) treballa constantment a implementar noves mesures que garanteixin la seguretat viària. Els accidents continuen sent nombrosos en vies interurbanes i l'organisme ja ha aplicat noves normes contundents contra els usuaris que condueixin de manera temerària.

La subdirectora de circulació de Trànsit, Ana Blanco, va anunciar novetats a l'últim número de la Revista de la DGT. I és que els canvis que es volen dur a terme estan relacionats amb els avançaments.

Es podrà avançar a les carreteres?

Una de les propostes que s'han posat damunt la taula és la prohibició d'avançar en condicions de mal temps i de mala visibilitat. Si el clima és advers, s'haurà de romandre darrere dels vehicles pertinents. La DGT ha observat que la sinistralitat augmenta de forma substancial en aquestes circumstàncies, i vol rebaixar les possibilitats que hi puguin haver contratemps amb greus conseqüències.

A més, la DGT podria obligar a circular pel carril dret per facilitar el pas de màquines llevaneu i vehicles d'emergència. Perquè aquesta modificació sigui obligatòria, caldria afegir un nou punt a l'article 31 del Reglament de Circulació de Trànsit.

Ana Blanco ha explicat que quan hi ha mal temps a les carreteres és possible que es bloquegin tots els carrils. A causa d'això, "el recorregut de les màquines llevaneu en les tasques de neteja de la via pot quedar interromput". Amb el canvi es pretén millorar el "treball dels serveis de manteniment de la via" i que els usuaris puguin circular amb millors condicions.

Per tant, la DGT estipularia que tots els vehicles circulin per la dreta, mentre que el carril esquerre només estaria disponible pels serveis d'emergència i llevaneus.

Quan la DGT pot implementar aquests canvis?

Aquests canvis, si entren en vigor, es podrien implementar a partir del 2025 pel Reial decret. El director de la DGT, Pere Navarro, ja va limitar fa uns quants anys la velocitat màxima per avançar. Abans es podia superar en 20km/h el límit, però des del 2022 s'ha de respectar la velocitat màxima permesa en tot moment.

Encara és per l'abast real d'aquestes mesures i saber si són realment efectives. D'altra banda, a partir del pròxim 6 de juliol, tots els nous vehicles matriculats hauran de tenir sistemes avançats d'ajuda a la conducció (ADAS). En total, són 8 elements, i destaquen el detector de somnolència, l'assistent de velocitat intel·ligent o la càmera del darrere que detecta el trànsit creuat.