Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

La Seguretat Social avisa: aquests ciutadans hauran de tornar l'ingrés mínim

Hi ha persones que han de reemborsar els diners, però només si es donen una sèrie de situacions

L'Ingrés Mínim Vital és un ajut fonamental per a moltes persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. Les últimes dades proporcionades per La Moncloa indiquen que, al mes de març, va arribar a més de 575.000 llars. Això suposa un increment de més de 125.000 prestacions respecte del mateix període de l'any anterior.

L'objectiu d'aquest ingrés és donar suport a les persones en risc de pobresa i que puguin cobrir les necessitats bàsiques. No obstant això, és possible que certs beneficiaris es vegin obligats a tornar els diners. La Seguretat Social així ho pot reclamar si es compleixen una sèrie de situacions.

Com funciona l'Ingrés Mínim Vital?

L'Ingrés Mínim Vital es lliura de forma mensual, en dotze pagaments a l'any, i no inclou les pagues extraordinàries. Aquest ingrés es pot rebre mentre es mantinguin les condicions que permeten l'ajuda. Així mateix, és possible que la Seguretat Social proporcioni una prestació de manera errònia.

L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), segons explica a la seva pàgina web, té "la facultat de revisar i rectificar les concessions errònies dins d'un termini de quatre anys". Aquest període comença des del moment en què s'aprovi la resolució per prestar ajut. Si una persona creu que ha rebut l'ingrés mínim vital per error, ha d'avisar la Seguretat Social.

Així mateix, els beneficiaris de l'IMV han d'informar la Seguretat Social sobre qualsevol canvi en la situació familiar o econòmica. Això pot afectar la quantia a rebre, ja que està subjecta a uns criteris en funció de les persones que formin una unitat familiar. La quantia mitjana de la prestació és d'uns 500 euros per llar.

Si l'administració detecta alguna cosa estranya, és molt probable que hagis de tornar la totalitat de l'ajut. A més, les quanties de l'Ingrés Mínim Vital s'han revalorat un 6,9% el 2024. Això significa que l'import és superior respecte de l'any passat.

Els beneficiaris han de complir els requisits que atorguen el dret a rebre l'IMV. Si no és així, la Seguretat Social pot suspendre el lliurament de la prestació de manera permanent. Des que va començar a entregar-se l'ingrés mínim, l'administració ha dedicat 10.000 milions d'euros.