Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil i una targeta a la mà i una altra amb mans amb bitllets

El que el Banc d'Espanya recomana fer amb el mòbil per evitar grans ensurts

El telèfon mòbil s'ha convertit en un dels principals mitjans de pagament, cosa que pot donar lloc a problemes de fraus o estafes

S'ha convertit en un utensili indispensable. El mòbil ens acompanya allà on anem i fins i tot s'utilitza per fer pagaments en qualsevol comerç. Per aquest motiu, el Banc d'Espanya ha llançat una sèrie de consells per fer-lo servir amb seguretat.

Per pagar amb el mòbil, només cal tenir al dispositiu una aplicació o servei de pagament associat a la teva targeta o compte bancari. Tot i la comoditat que això suposa, també poden aparèixer problemes relacionats, com els fraus i estafes.

L'organisme, a través del portal Client Bancari, ha volgut llançar una sèrie de consells que t'ajudaran a fer ús del pagament amb mòbil de manera responsable i garantint la seguretat. D'aquesta manera, no t'hauràs de preocupar.

El Banc d'Espanya incideix en la importància de les mesures de seguretat

El primer que posa l'accent en el Banc d'Espanya és la necessitat de protegir el telèfon amb mesures de seguretat. Algunes de les més interessants són les següents:

- Bloqueja el dispositiu amb un codi que només coneguis tu.

- Utilitza la teva petjada o el reconeixement facial per bloquejar el telèfon.

- Mantingues actualitzat el sistema operatiu en tot moment.

- Actualitza les aplicacions del teu mòbil per estar sempre al dia de les millors de seguretat.

Comproveu la veracitat del comerç i l'import a pagar

D'altra banda, a l'hora de pagar amb el telèfon també és important comprovar la identitat del comerç en qüestió, així com l'import del pagament. Abans de pagar, assegureu-vos que la botiga és de confiança i que l'import no té cap error.

Així mateix, no has de deixar les teves dades bancàries o personals a pàgines web o apps que no comptin amb les garanties de seguretat necessàries. Si teniu dubtes, podeu consultar amb la vostra entitat bancària, així com amb el comerç.

Aneu revisant sempre els moviments del vostre compte

També és fundamental revisar els moviments de la targeta o el compte per verificar que el pagament s'ha fet de manera correcta. Repetint aquesta comprovació de manera habitual, podràs detectar al moment qualsevol error o estafa.

Per mantenir-te al dia, pots consultar els extractes de la teva targeta o fer una revisió ràpida a la teva banca en línia o per l'aplicació. A més, convé que activis les notificacions perquè t'avisin de qualsevol operació que facis amb el mòbil.

Què heu de fer segons el Banc d'Espanya si us roben el mòbil

El Banc d'Espanya també indica que, si perds o et roben el telèfon, el primer que has de fer és avisar la teva entitat bancària. D'aquesta manera, podreu bloquejar el pagament amb mòbil.

També podeu intentar localitzar el vostre dispositiu o esborrar el que contingui de manera remota si el vostre telèfon té aquesta opció. Tot això servirà per evitar que es puguin fer compres o transferències.