Foto d'un bloc de pisos.

El Banc d'Espanya envia un avís a milers de catalans amb hipoteca

L'organisme financer avisa que la pujada dels tipus d'interès es notarà molt més a principis del 2023

El Banc d'Espanya (BdE) adverteix d'una notícia pèssima per a milers de catalans que paguen la hipoteca avui dia. L'organisme econòmic deixa enrere les mitges tintes i avisa: les famílies s'han de preparar per a l'escenari amb el qual toparem durant el primer semestre del 2023.

La inflació descontrolada ha dut el BCE a revisar els tipus d'interès a l'alça, després d'anys en uns nivells realment baixos. Es tracta d'una mesura pensada per refredar l'economia, després de la pujada del cost de tots els préstecs bancaris. El problema és que aquesta decisió impactarà directament en el preu de les hipoteques de tipus variable, com ja adverteixen molts bancs i experts.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya ha indicat que les famílies que paguen actualment una hipoteca d'aquestes característiques s'han de preparar per a un increment notable en les seves quotes. Es tracta d'un encariment que afectarà de manera general un gran nombre de crèdits, que es veuran revisats a principis de l'any vinent.

El Banc d'Espanya adverteix de les pujades de les hipoteques el 2023

Segons ha indicat aquest divendres el director general d'Estabilitat Financera, Regulació i Resolució del Banc d'Espanya, Ángel Estrada, a la primera meitat de l'any és quan més hipoteques es revisen. «El primer i segon semestre de l'any es produeix el gruix de les revisions hipotecàries», ha indicat Estrada a la presentació de l'Informe d'Estabilitat Financera.

Foto d'un conjunt d'habitatges.
El Banc d'Espanya recorda que és a la primera meitat d'any quan la majoria d'hipoteques s'actualitzen. | Getty Images
 

I serà precisament llavors quan és evident que els bancs traslladaran les pujades de tipus del BCE als clients. Això no vol dir que fins ara ja no s'hagin notat els efectes d'aquesta pujada, però no és gens comparable al que vindrà. «Fins ara, la translació de les pujades dels tipus d'interès de mercat al cost mitjà del deute ha estat modest».

«De cara als pròxims trimestres, s'espera la intensificació d'aquesta translació, que afectarà encara més la capacitat de devolució dels deutes de les famílies», assegura el Banc d'Espanya en una nota recollida per El Mundo.

Preocupació per com gestionaran les llars el deute

A tall d'exemple, l'organisme econòmic ha assenyalat que «s'espera que un augment de l'euríbor a 12 mesos de 300 punts bàsics incrementi les despeses financeres netes de les llars per un import equivalent al 2,3% de la renda».

Tot això, naturalment, afectarà les llars a les quals se'ls actualitzin «les condicions dels préstecs a tipus variable». De fet, segons el Banc d'Espanya, l'actualització de les hipoteques augmentarà «en un 3,9% punts percentuals la quantitat de llars amb deute amb càrrega financera neta elevada». La xifra, doncs, se situarà previsiblement al 13,8%.

Foto d'unes mans amb diners i un moneder
Les llars ja fan front a problemes econòmics molt seriosos per la inflació. | GETTY IMAGES

 

Què són les llars amb càrrega financera elevada?

Per entendre millor què vol dir això, hem de saber que les llars amb una càrrega financera elevada són les que arriben a destinar més del 40% dels seus ingressos al pagament de crèdits. Es tracta d'una situació a què, segons el Banc d'Espanya, moltes famílies es veuran condemnades com a efecte de les pujades de tipus.

De fet, actualment les famílies ja noten un canvi d'hàbits important, a conseqüència de la pujada de tipus. Segons Estrada, els que compten amb «un suport de liquiditat més ampli» es veuen obligats a reduir l'impacte de la inflació amb menys estalvi, «sense modificar la seva despesa».

En canvi, aquells les rendes més baixes, amb menys capacitat de liquiditat, es veuen obligades a compensar l'augment dels preus «mitjançant la disminució de la despesa en béns no energètics».

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
Les rendes més baixes s'han vist obligades a reduir moltes despeses. | Getty Images
 

La recessió, un risc real a Espanya

El Banc d'Espanya també s'ha pronunciat sobre la possibilitat que el país entri en una etapa de recessió econòmica. L'organisme constata que «ha augmentat la probabilitat de recessió», no només a Espanya, sinó també a «les principals economies desenvolupades».

A tall d'exemple, posa el focus en la situació als Estats Units, que «va experimentar retrocessos del PIB el primer i segon trimestre d'aquest any». Això sí, en el cas de l'economia nord-americana, «en el tercer trimestre el creixement va tornar a taxes positives».

Si ens centrem en la Zona Euro, el BdE aprecia una «alentiment de l'activitat el tercer trimestre», que s'espera que empitjori el quart i l'últim trimestre del 2022. Una situació que, previsiblement, tindrà lloc també al primer trimestre del 2023.