Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit

El Banc d'Espanya adverteix dels problemes més comuns amb les targetes de crèdit

L'organisme econòmic envia una advertència sobre les maneres d'actuar en cas de patir una incidència

En el moment menys pensat, la targeta de crèdit ens pot donar algun problema. Sabem com actuar en cas que es produeixi una irregularitat? Des del Banc d'Espanya ens fan una sèrie de recomanacions en aquest sentit.

Les targetes s'han convertit en el mitjà de pagament preferit per tothom. De fet, la gran majoria ja deixa els bitllets i les monedes a casa, a causa de les facilitats que ens ofereixen els diners de plàstic.

S'estima que a Espanya hi ha en circulació 88 milions de targetes, una cosa que implica que cada habitant en té gairebé dues. Per tant, ha anat adquirint una rellevància especial en el nostre dia a dia, sobretot per la gran quantitat d'avantatges que ens proporciona.

Ens permet aconseguir efectiu a qualsevol país del món, fer compres per internet o tenir un millor control de les despeses. Però també presenta una sèrie d'inconvenients que no hem de passar per alt.

El Banc d'Espanya avisa dels contratemps més habituals amb les targetes de crèdit

Amb la targeta de crèdit podem patir una sèrie de problemes que ens poden donar un seriós disgust. El Banc d'Espanya ofereix una sèrie de recomanacions per fer front a aquests contratemps.

Foto d'una dona amb una targeta de crèdit a la mà.
El robatori o la pèrdua de la targeta de crèdit, entre les incidències més comunes. | Getty Images
 

La pèrdua o el robatori dels diners de plàstic sol ser força comú. En aquest cas, caldria actuar amb rapidesa i comunicar-ho a l'entitat bancària perquè procedeixin al bloqueig. D'aquesta manera, ningú no podrà fer-la servir i ens en facilitaran una altra de nova.

Si tenim certa destresa amb l'aplicació de l'entitat bancària, la podem desactivar fins i tot nosaltres mateixos. També tindrem la possibilitat de tramitar el duplicat per Internet.

Una altra situació que resulta molt desagradable per als usuaris de la targeta és quan arriba un càrrec inesperat al compte. I no pas perquè s'hagi comprat massa. Seria sobretot quan hi ha un ús fraudulent de la targeta.

Si això passa, el primer seria comprovar el detall de l'abonament i comunicar-ho a l'entitat si sospitem d'un possible frau. Al banc s'ocuparien de bloquejar la targeta perquè no s'emetin més càrrecs. A més, ens en facilitarien una altra de nova, per la qual cosa en molt poc temps podríem reprendre la normalitat en aquest sentit.

Hem d'estar molt atents

Un problema que es repeteix amb força freqüència és el cobrament de més en una compra. Sol ser una distracció per part del responsable del negoci en què es fa l'adquisició, però cal estar molt atents.

Imatge d'un caixer automàtic.
El Banc d'Espanya recomana posar-se en contacte amb l'entitat en cas que hi hagi algun contratemps. | Canva
 

Si ens passa això, caldrà posar-se en contacte amb el venedor i explicar-li què ha passat. Si no disposes del rebut de pagament o del tiquet, sempre es podrà reclamar el justificant a l'entitat bancària.

En cas que no es resolgui la incidència amb els passos anteriors, sempre ens queda la possibilitat de tractar-ho amb el banc. Ells ens poden fer la devolució d'aquest import.

Quedar-se sense mitjà de pagament

El Banc d'Espanya aconsella que no es confiï tot a una única targeta. És possible que en algun moment pugui deixar de funcionar i això ens deixaria en una situació compromesa si no comptem amb altres mitjans.

Imatge de l'aplicació Bizum a un telèfon
Alguns negocis fins i tot et permeten fer pagaments per Bizum. | CatalunyaDiari
 

Si arribes a aquest punt, sempre pots preguntar a la botiga si et poden fer el càrrec manualment fent servir les dades de la targeta. En alguns casos, fins i tot et podrien permetre fer una transferència o un Bizum.

Això no obstant, caldria abordar aquesta qüestió amb el banc perquè ens donessin una solució. «És sempre recomanable disposar d'altres mitjans de pagament, una altra targeta, serveis de pagament digitals i portar efectiu per a emergències», indiquen. El pitjor que ens pot passar és que necessitem pagar i no tinguem ni els diners en metàl·lic ni les targetes.