Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit

El Banc d'Espanya envia un avís sobre les targetes

Molts comerços ofereixen targetes de fidelització als seus clients, però realment cal anar amb compte amb elles

Cada cop que comprem en un comerç, és molt comú que ens ofereixin una targeta de fidelització perquè l'usuari pugui obtenir descomptes o altres beneficis en un local.

Actualment, aquesta estratègia de màrqueting incita a mantenir el client relacionat amb un establiment durant un període llarg de temps. D'aquesta manera, és més senzill preservar un fidel client que atraure'n un de nou, ja que les despeses que produirà el primer seran més elevades en comparació del segon.

La majoria de comerços a Espanya ja tenen una targeta pròpia perquè el client freqüenti el local. Per exemple, Lidl, Dia o Carrefour són algunes de les empreses que practiquen aquest mètode.

Tot i això, algunes d'aquestes targetes poden causar més problemes que avantatges a l'usuari, per tant, cal que es conegui aquesta dada tan important que, sens dubte, pot evitar un disgust a més d'una persona.

Una dona que sosté diverses targetes de crèdit o de dèbit.
Molts clients són aficionats a aquest tipus de targetes | iStockPhoto (Farknot_Architect)

Els perills de les targetes de fidelització

Les populars targetes de fidelització poden tenir un acord específic amb algun banc. D'aquesta manera, si el client accepta aquest tipus de carnet, es compromet indirectament a assumir les condicions imposades per una entitat bancària.

Així mateix, suposa un gran perill per als individus que acostumen a acceptar targetes de fidelització. Per això, el Banc d'Espanya ha alertat sobre el seu ús.

Exactament adverteix que «abans de facilitar les dades personals i acceptar qualsevol d'aquestes targetes cal comprovar qui l'emet i quines característiques concretes té».

En el cas que una targeta sigui emesa per un banc, cal conèixer una sèrie de factors abans de fer-te'n responsable, pel fet que pot ser perjudicial per a la teva economia, concretament pot fer-te càrrec de despeses imprevistes.

Alguns són saber si disposeu de quotes d'emissió o de manteniment, el tipus de modalitats que ofereix, quina és la que s'aplica per defecte, quin tipus d'interès cobra i el límit de la targeta.

Targetes de crèdit en primer pla.
L'usuari ha de conèixer els possibles riscos que comporta fer una targeta de fidelització | Canva

El 2021 van augmentar les queixes i reclamacions

El 2021, el Banc d'Espanya va rebre nombroses queixes i reclams a causa d'aquestes targetes de fidelització. Segons l'Informe Institucional del banc central nacional, l'any passat les reclamacions van incrementar un 80,4%, una xifra força elevada.

Les queixes presentades eren, sens dubte, per «operacions presumptament fraudulentes realitzades amb targeta i a les presentades amb motiu de la manca de lliurament de documentació relativa a les operacions».

Ana Jiménez Zarco, professora d'Estudis d'Economia i Empresa a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el 2021, ja va alertar dels possibles riscos d'aquest tipus de targetes. «Amb la informació fidedigna que obtenen de primera mà, poden monitorar perfectament les compres del client», alertava.

A més a més, ha assegurat que «les empreses són capaces de traçar un perfil molt, molt precís, i al terreny digital poden adaptar l'oferta a la preferència del consumidor».

Per tant, és molt important anar amb compte quan s'accepta una targeta de fidelització, ja que no sabem els perills que conté i si la nostra privadesa està en risc.