Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona sorpresa mirant el telèfon mòbil amb el logotip de Sabadell i una icona de correu electrònic al fons.

Banc Sabadell es posa seriós amb aquest advertiment als seus clients: ves amb compte

Banc Sabadell reforça les alertes per protegir els clients d'estafes i fraus online

En un món cada cop més digitalitzat, les entitats financeres com Banc Sabadell han de fer front a desafiaments constants. Especialment, per protegir els seus clients de la creixent amenaça de la ciberdelinqüència.

Conscients dels riscos, Banc Sabadell ha emès una advertència important per als usuaris. L'entitat ha destacat les estafes més comunes i ha ofert pautes clares per evitar caure en aquests fraus.

Un home amb ulleres i expressió de sorpresa es cobreix la boca amb les mans, mentre a la cantonada superior esquerra es mostra el logo de Sabadell ia la cantonada inferior dreta apareix una imatge d'un hacker amb una màscara de Guy Fawkes usant un ordinador portàtil .
La ràpida digitalització presenta tant oportunitats com desafiaments per a les entitats | Tiero, Andrey Popov, Banco Sabadell

Banc Sabadell alerta de les creixents amenaces

Amb cada avenç tecnològic, els delinqüents troben noves maneres d'enganyar els usuaris per accedir a informació sensible com contrasenyes, dades bancàries o comptes.

Banc Sabadell ha observat que, a mesura que augmenta la innovació, també ho fan les tàctiques dels estafadors. I és que aquests desenvolupen mètodes cada cop més sofisticats i difícils de detectar.

Tot i això, gràcies a les alertes dels bancs i al coneixement d'aquestes pràctiques, els consumidors poden detectar les estafes. I evitar caure als fraus de manera més efectiva.

Una dona sorpresa mirant el telèfon davant una sucursal del banc Sabadell, amb una imatge de bitllets d'euro a la cantonada superior dreta.
Banc Sabadell ha alertat del pharming, una de les estafes més comunes | TimeImage, martaposemuckel, Google Maps

El pharming, una de les estafes més comunes

El primer pas per protegir-se és identificar els diferents tipus d'enganys. Entre les activitats criminals més comunes hi ha el conegut phishing, on el ciberdelinqüent es fa passar per una altra persona o entitat per obtenir informació clau que permeti el frau. Tot i això, últimament, han guanyat protagonisme altres pràctiques més ràpides i enganyoses.

Un dels fraus que més ha destacat Banc Sabadell és el pharming. Aquest tipus d'estafa consisteix a redirigir les víctimes a llocs web falsos que imiten el portal en línia del banc.

A través d'aquesta tècnica, la víctima no s'adona del perill fins que és massa tard. I és que creu que està confiant plenament en la seva entitat bancària.

Una dona s'emporta la mà a la boca mentre mira un ordinador, amb un logotip de Sabadell i una imatge d'un hacker amb una màscara de Guy Fawkes a la pantalla.
Banc Sabadell ofereix claus per protegir-se de fraus en línia | Tiero, Andrey Popov, Banco Sabadell

Com protegir-se del pharming i altres estafes

El pharming permet que els estafadors accedeixin i manipulin els sistemes informàtics dels usuaris que cauen al seu parany. Així, recopilen dades delicades com el PIN de la targeta, contrasenyes o informació personal.

Aquest tipus d'enganys poden semblar complicats. Tot i això, Banc Sabadell assegura que hi ha mesures que els usuaris poden adoptar per prevenir aquests fraus perillosos.

Abans d'introduir qualsevol informació en un lloc web, assegura't que l'adreça és correcta i està protegida. Evita accedir a enllaços des de correus electrònics o missatges de text no sol·licitats.

Dona preocupada parlant per telèfon amb el logo de Sabadell a la cantonada.
Banc Sabadell ha alertat sobre les estafes digitals més comunes | Mangostar Studio, Banco Sabadell

A més, comprova que el teu navegador i antivirus actualitzats per protegir-te contra noves amenaces. I afegeix una capa extra de seguretat als teus comptes bancaris.

El compromís de Banc Sabadell amb la seguretat dels clients

Davant l'augment del pharming, Banc Sabadell ha deixat clar als seus clients que sota cap circumstància els sol·licitaran les dades personals o informació sensible mitjançant trucades, missatges o correus electrònics. A més, han emfatitzat que mai demanaran la transferència de fons a comptes “segurs”, una tàctica comuna utilitzada pels estafadors.

A més de les mesures esmentades, Banc Sabadell recomana als usuaris estar sempre atents a qualsevol comunicació inusual. I reportar immediatament qualsevol intent de frau. L'educació i la prevenció són claus per mantenir la seguretat a l'entorn digital.