Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge de Repsol i el Banc Santander

El Banc Santander ajuda Repsol quan més ho necessita: baló d'oxigen

Les accions de Repsol es desplomen per la crisi energètica i la caiguda del preu del petroli

La petroliera espanyola Repsol ha iniciat una transició per convertir-se en empresa amb zero emissions el 2050. Durant aquest trànsit continua mantenint una estreta vinculació amb el mercat del petroli. I és que la crisi del sector energètic mundial ha colpejat també durament aquesta multinacional.

Després d'un 2022 amb rècord de beneficis gràcies a la pujada del preu del barril, aquest 2023 les accions han caigut prop del 14%. Així, aquesta caiguda del preu del barril ha fet que la cotització baixés tan ràpid com va créixer l'any passat. Una situació que, no obstant això, podria ser només conjuntural.

Així ho entenen els responsables del Banc Santander, que han decidit tornar a comprar accions de Repsol. Els analistes financers consideren que la crisi actual de Repsol només és un sotrac, i confien en la seva recuperació. Així, aquesta decisió és tota una pilota d'oxigen per a la companyia en el seu pitjor moment.

El Banc Santander, al 'rescat' de Repsol

El Banc Santander valora les accions de Repsol en els 17 euros, fet que suposa un potencial alcista de més del 33%. Encara més optimistes els analistes financers, que situen les accions de la petroliera als 17,4 euros. Això suposa un 36% dels preus al tancament de la darrera sessió.

Imatge del resum de mercats de Repsol
Repsol encadena diverses jornades amb les accions a la baixa | CatalunyaDiari

Traduït, això vol dir que tant els analistes financers com el Banc Santander tenen una gran confiança en la recuperació de Repsol. Tal és la seva esperança que fins i tot arriba al punt en què el banc ha comprat accions esperant la pujada. I un motiu de pes ha estat els bons resultats presentats per Repsol.

La companyia, que va batre rècord de beneficis l'any passat, ha anunciat un benefici de 1.891 milions d'euros nets el primer trimestre. Això significa un 41% més del que preveien els analistes. Per això, els inversors confien que la caiguda actual sigui només un sotrac passatger seguit de la recuperació.

Repsol i Santander, en el pitjor moment

L'Ibex 35, el grup de les empreses espanyoles més grans, ha iniciat el mes de maig amb números en vermell. Darrere hi ha la crisi dels bancs, entre els quals hi ha destacat el Banc Santander. I és que, segons s'ha conegut, el banc espanyol va perdre 20.000 dipòsits els tres últims mesos.

La pèrdua de confiança ha arrossegat als principals bancs a una caiguda de diversos dies en números vermells. D'altra banda, Repsol és una altra de les companyies afectades per la manca de confiança dels inversors. En aquest cas, darrere hi ha la crisi energètica mundial i la caiguda del preu del barril de Brent.

Repsol i Santander comparteixen el moment d'incertesa, però també la fortalesa que els permet recuperar-se amb relativa tranquil·litat. De fet, les perspectives de futur són de creixement sostingut en tots dos casos. Per això, el Santander arrisca comprant accions de Repsol.

El futur incert dels mercats

Els bancs i les energètiques són els dos sectors més castigats en aquesta època de crisi global. Sí, perquè la situació comporta una inestabilitat econòmica i financera de resultats incerts. Repsol i Santander cauen, però la seva situació continua sent estable a llarg termini amb perspectives de millora.

Foto del panell de l'Ibex 35 a la borsa.
L'Ibex encadena diverses jornades de caigudes preocupants | CatalunyaDiari

La previsió és que els bancs es recuperin més fàcilment d'aquest nou sotrac, com ja ho van fer al març. Per a les energètiques, en canvi, la recuperació serà més lenta. Sobre això, els analistes preveuen que Repsol segueixi patint a la borsa un temps més, amb les accions perdent valor.

A llarg termini, l'estratègia d'aposta per les renovables fa preveure que rellanci la multinacional pel camí del creixement. Un futur esperançador que fa que el Banc Santander torni a comprar les accions un any després. En el pitjor moment, quan més ho necessitava.