Fotomuntatge de Jorge Rey i formigues.

Un meteoròleg desmunta Jorge Rey: «Ni 'cabanyoles', ni formigues, ni la marmota»

Francisco Cacho desmunta la predicció dels animals i reivindica la ciència com a mètode de predicció del temps

Jorge Rey, el jove de les 'cabanyoles', s'ha convertit en tot un fenomen de les prediccions del temps. Sí, perquè des que l'hivern del 2021 va endevinar l'arribada del temporal 'Filomena', compta amb milers de seguidors. I recentment, el noi ha sorprès tothom amb la impactant predicció de les formigues.

Les 'cabanyoles' són un sistema tradicional de predicció basat en l'observació dels elements de la natura. És a dir, es tracta de mètodes sense base científica, cultivats durant segles per la gent del camp. Llavors, Jorge segueix fermament aquest mètode per a les seves prediccions des del Monestir de Rodilla, a Burgos.

Així doncs, mitjançant l'observació del comportament de les formigues, Rey ha pronosticat el final de la sequera a Espanya. De fet, el seu vídeo ha tingut una gran repercussió, fins al punt que dissabte va entrar en directe a 'La Sexta Xplica'. Però a més de seguidors, Jorge també té molts detractors.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Francisco Cacho desmunta la predicció de les formigues

D'altra banda, Jorge Rey ha estat protagonista indirecte al programa 'La Roca' de La Sexta. L'humorista Nacho García va preguntar al meteoròleg Francisco Cacho pel tema de moda del moment, la predicció de les formigues del jove, i l'home del temps no va poder ser més explícit en la seva resposta.

«No es pot predir el temps amb la marmota, les 'cabanyoles', les formigues», va comentar irònicament el meteoròleg. Tot seguit, va aclarir que aquests mètodes «no són ciència» i que «és com llençar una moneda a l'aire». De fet, va anar un pas més enllà desmuntant la teoria de les formigues.

La predicció de les formigues es basa en la mida de les boles de terra que treuen aquests insectes. En predir la pluja, fan les boles més gruixudes perquè no se les emporti la pluja. Però segons Cacho, «la ciència diu el contrari, que les formigues com fa tanta calor i no plou baixen més avall buscant la humitat».

L'AEMET, contra les 'cabanyoles'

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) fa temps que està en guerra contra les 'cabanyoles'. I ara, la predicció de les formigues ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència del principal organisme meteorològic a Espanya. Així, el seu portaveu ha esclatat contra el que considera una falta de respecte.

«Davant de diverses informacions de mitjans anunciant la fi de la sequera en pocs dies, volem indicar que encara no es contempla aquest escenari a curt termini», ha aclarit l'AEMET. A més a més, ha aprofitat per defensar la ciència com a mètode d'elaboració de les prediccions del temps.

Rubén del Campo, portaveu de l'AEMET, ha compartit el vídeo de la intervenció de Jorge Rey a 'La Sexta Xplica' amb un clar missatge. «El respecte als meteoròlegs no era això», afirma amb tres punts suspensius. Un comentari irònic que assenyala clarament la manca de respecte als científics.

Jorge Rey insisteix en la predicció dels animals

Tot i les crítiques, Jorge Rey compta amb la seva legió de seguidors i continua a favor de la predicció dels animals. En un nou vídeo, ha aprofundit el mètode de les formigues i ha avançat el que passarà aviat. Segons afirma, al maig hi haurà un canvi important de temps a Espanya.

Muntatge de Jorge Rey amb un mapa del temps
Jorge Rey també fa servir els models meteorològics | Catalunya Diari

El de Burgos, que també fa servir els models meteorològics per fer les seves prediccions, parla d'un canvi crucial. L'anticicló instal·lat a la Península Ibèrica s'anirà desplaçant cap al nord d'Europa. Això provocarà despenjaments de borrasques atlàntiques que regaran tota la península de forma abundant.

De fet, ha explicat que la calor que patim aquests dies és també un senyal d'allò que passarà. Segons les seves pròpies paraules, la calor és energia acumulada que provoca l'evaporació de l'aigua i l'entrada de corrents freds desencadena precipitacions més abundants.