Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona preocupada mirant el telèfon amb logotip de Santander, una icona d'advertència i una imatge d'un telèfon trencat.

L'últim avís de Banco Santander a tots els que envien i reben missatges

Banco Santander lliura les claus per reconèixer i prevenir el robatori dels teus diners per mitjà d'aquesta estafa

Cada dia són més comuns els fraus en què els estafadors utilitzen tota mena d'artificis per aprofitar-se de les persones. Banco Santander ha emès una advertència sobre una nova estafa coneguda com "el frau del telèfon trencat".

Està afectant molts clients, especialment aquells amb fills adolescents. Aquesta modalitat de frau apel·la a la urgència emocional, fent creure a la víctima que un ésser estimat està en dificultats.

Home gran mirant el seu telèfon davant d'una sucursal del banc Santander especialitzada en el negoci agro.
Banco Santander adverteix que arriba un missatge des d'un número diferent fent-se passar per un familiar | Google Maps, Prostock-studio, catalunyadiari.com

En què consisteix el frau del telèfon trencat?

El frau del "telèfon trencat" comença amb un missatge de text o un missatge en aplicacions com WhatsApp. L'estafador es fa passar per un familiar, generalment un fill o filla.

El missatge sol començar amb un text alarmant: “ Mare, se m'ha trencat el telèfon ”. Seguit d'una petició urgent per transferir diners, suposadament per solucionar un problema immediat.

L'estafador argumenta que utilitzeu un telèfon prestat o un número temporal perquè el dispositiu habitual no funciona. Aprofita la preocupació dels pares per demanar una transferència bancària immediata. La combinació de pressió emocional i l'aparent urgència solen fer que la víctima actuï sense verificar primer l'autenticitat del missatge.

Home amb expressió preocupada davant d'una sucursal del Banco Santander.
Banco Santander dóna les claus perquè puguis prevenir una estafa | Banco Santander, Getty Images Signature, FG Trade

Reconéixer els senyals del frau i com prevenir-ho

Banco Santander ha brindat diversos consells per evitar caure en aquest tipus d'estafa. Primer, cal estar atent a qualsevol missatge que provingui d'un número desconegut, fins i tot si sembla que vingui d'algú proper. És fonamental desconfiar de missatges que generin urgència o demanin transferències de diners ràpids i, sobretot, mai fer transaccions sense verificar directament la identitat de la persona.

Una manera efectiva de protegir-se és contactar directament amb el suposat remitent per altres mitjans. Pot ser pel nombre habitual o per les xarxes socials, abans de prendre qualsevol acció. Banco Santander també suggereix informar immediatament l'entitat bancària si se sospita haver estat víctima d'aquest frau, ja que una resposta ràpida pot limitar els danys.

Home amb expressió de frustració davant d'una sucursal del banc Santander.
Si ja heu estat víctima d'aquest frau, heu de trucar immediatament a Banco Santander | Google Maps, Billion Photos, catalunyadiari.com

L'entitat recorda als seus clients que mai no han de compartir informació sensible, com ara dades de targetes o codis de verificació, per missatge. A més, recomanen activar totes les mesures de seguretat possibles, com ara la verificació en dos passos i l'ús de contrasenyes robustes, per protegir els comptes.

Mantenir-se informat i prendre precaucions és la millor manera de cuidar els teus diners i evitar caure en aquests paranys.