El Banc Santander ha enviat un important avís als seus clients. El segon banc més important del país ha detectat un problema molt preocupant, que ha afectat de ple els que tenen un compte obert amb la seva entitat: es tracta d'una estafa que també ha cridat l'atenció de la Policia Nacional.
En els darrers anys, han cobrat especial rellevància les alertes sobre estafes de tipus phishing. En aquest sentit, les autoritats envien de manera recurrent avisos a la població, per evitar que acabin sent víctimes. Aquest tipus d'avisos se solen enviar habitualment a través de les xarxes socials.
En aquesta ocasió, fins i tot una entitat amb el renom del Banc Santander ha estat víctima dels ciberdelinqüents que utilitzen d'aquesta tècnica per enganyar els usuaris. Per això, les autoritats recomanen prestar especial atenció a tots aquells SMS o trucades sospitoses que puguem rebre.
El seriós avís del Banco Santander pel que passa als clients
El Banco Santander ha compartit amb la seva clientela una advertència per una estafa cada cop més recurrent. Pel que sembla, els ciberdelinqüents fingeixen pertànyer al servei al client del banc per enganyar els usuaris i així cometre el seu frau.
Per fer-ho, envien un missatge en què es pot llegir: «Hem investigat que algú ha utilitzat la seva targeta sense permís», convidant així que els clients caiguin al parany. Al mateix missatge s'adjunta un enllaç on, aparentment, es pot conèixer l'estat actual de la targeta. Tot i això, l'accés a aquest enllaç permet als estafadors fer-se amb totes les dades bancàries de la víctima. En creure que es tracta d'una cosa verídica, els clients introdueixen les dades bancàries.
Amb intenció de crear pressió, afegeixen al missatge que si el compte no es revisa en menys de 24 hores, es cancel·larien i es perdrien els diners. D'aquesta manera, els phishers aconsegueixen fer-se els diners de la persona.
Els phishers s'apropien de la identitat de marques conegudes
Una de les principals característiques d'aquest tipus d'estafa és la suplantació d'identitat de tercer de confiança. Els phishers es valen de certes persones, empreses o entitats per poder manipular les víctimes fent-los creure que són de fiar. Amb intenció de fer-se amb la informació personal, sensible o claus, els atacants utilitzen eines com SMS, correus electrònics i trucades per accedir a la víctima.
L'opció més comuna és crear una situació d'alarma en què el supòsit afectat se senti en l'obligació de compartir les seves dades. Segons l'Oficina de Seguretat de l'Internauta, podràs detectar aquest tipus de missatges quan s'hi repeteixin paraules com «seguretat», «targeta», «compte» o «bloqueig».
Entre alguns dels missatges més recurrents hi ha:
1. Centre d'ajuda Banc Santander. A partir del[dd/mm/aaaa]no podreu utilitzar la vostra targeta degut a canvis en la política de seguretat. Accediu al link per activar[URL fraudulenta].
2. SANTANDER Benvolgut client: A partir del[dd/mm/aaaa], no podreu utilitzar el vostre compte. Fins que actualitzeu el nou sistema de seguretat:[URL fraudulenta].
3. SANTANDER A partir del dia[dd/mm/aaaa]no podreu utilitzar el vostre compte. Heu d'activar el nou sistema de seguretat web des de:[URL fraudulenta].
Com ens podem protegir d'aquest tipus de frau?
Tot i la professionalitat amb què s'elaboren aquest tipus d'estafes, hi ha una sèrie de recomanacions que podem seguir per no caure-hi. La primera és sospitar de tots aquells requeriments de dades personals, sobretot si es tracta d'una suposada entitat bancària.
També és important conèixer que la majoria d'estafadors cometen errors, sobretot, ortogràfics o gràfics, per la qual cosa heu d'estar atents a aquests detalls. Així mateix, els missatges se solen enviar des de dominis de correu electrònic amb noms estranys.
En cas de no saber si és un missatge cert, pots contactar amb la teva entitat bancària mitjançant els seus canals de comunicació oficials. En el cas del Banc Santander, els clients poden posar-se en contacte amb el seu correu: phishing@gruposantander.es. Si dubtes sobre haver rebut un missatge maliciós, pots enviar-los una còpia o una pantalla amb el correu rebut.