Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona amb expressió preocupada davant d'una sucursal de Santander i una icona d'alerta.

El Banco Santander envia un important avís als seus clients: afecta els seus diners

Banco Santander alerta sobre l'spoofing, molt semblant a altres formes de frau, però més perillosa

En els darrers anys, els fraus electrònics han crescut exponencialment. I la suplantació d'identitat ha esdevingut un dels mètodes més utilitzats pels ciberdelinqüents.

Avui dia, tècniques com l' spoofing estan en constant evolució i els estafadors es tornen més sofisticats en els seus enganys. El Banco Santander ha emès un avís important per alertar els seus clients sobre aquest risc creixent.

Una dona sorpresa assenyala un telèfon mòbil amb el logotip de Santander davant d'una sucursal del banc, amb un signe d'exclamació vermell al costat.
El spoofing és la manera com els delinqüents es faran passar per Banco Santander | Khosro, Getty Images, Banco Santander, Google Maps

Què és el spoofing i com et pot afectar?

L'spoofing és un tipus de frau en què els delinqüents falsifiquen la identitat d'una empresa o persona legítima, com ara el banc, el Banco Santander. L'objectiu és enganyar la víctima i obtenir informació sensible. Aquesta suplantació pot passar a través de trucades telefòniques, correus electrònics o missatges de text que aparenten ser del banc.

Podries rebre una trucada en què, a la pantalla del teu mòbil, apareix amb el nom o número del Banco Santander, cosa que et faria creure que és una comunicació legítima. Els estafadors poden dir que truquen del banc per una transacció sospitosa i sol·licitar-te la informació d'accés o codis de verificació. Si caus al parany, estaries lliurant les teves dades directament als delinqüents.

Dona sorpresa parlant per telèfon amb el logotip de Santander i un signe d'exclamació vermell al fons.
Banco Santander adverteix que et diran que hi ha hagut una transacció sospitosa per espantar-te i demanar les teves claus o informació | Pixelshot, Banco Santander, Getty Images

Spoofing, smishing i phishing : diferències

El spoofing es diferencia del phishing i el smishing per la forma com es duu a terme el frau. El phishing és un atac a través de correus electrònics que simulen ser una font fiable. En canvi, el smishing n'és la versió per SMS.

En el cas de l'spoofing, els delinqüents falsifiquen la informació del remitent per fer creure que la comunicació és legítima. Pot ser mitjançant una trucada telefònica o un correu electrònic.

En molts casos, els estafadors combinen aquestes tècniques. Per exemple, podeu rebre un SMS que sembla venir del vostre banc amb un enllaç que us porta a una pàgina web falsa. Aquesta web pot semblar idèntica a la del Banco Santander, però el seu únic objectiu és robar les credencials d'accés.

Com protegir-te de l'spoofing?

El Banco Santander recomana estar alerta davant de qualsevol comunicació no sol·licitada, ja sigui per telèfon, SMS o correu electrònic.

  • Desconfia de qualsevol missatge que et demani compartir informació personal o fer clic a enllaços desconeguts.
  • Si tens dubtes, el més segur és contactar directament amb el banc a través dels seus canals oficials.
  • Mai no responguis a la trucada o al missatge sospitós.
  • Mai no has de proporcionar contrasenyes, números de targeta o codis de verificació a través de trucades, correus o SMS. Com que el banc mai no et demanarà aquesta informació per canals no segurs.

Si creus que has estat víctima de frau, Santander et permet reportar-ho ràpidament al servei d'atenció al client. Per això, mantingues alerta i segueix les recomanacions del Banco Santander per protegir-te d'aquest i altres fraus electrònics.