Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona usant un telèfon mòbil davant d'una sucursal del banc Santander.

El Banco Santander alerta: la nova estafa que està de moda i és difícil de detectar

El Banco Santander alerta d'un nou frau que està en auge sobre la cancel·lació de préstecs: s'ha d'anar amb ull

En els darrers anys, el nombre de fraus financers ha augmentat significativament a Espanya. Un dels mètodes més recents i perillosos és el frau de cancel·lació de préstecs. Així ho ha avisat el Banco Santander.

Aquesta estafa pot afectar qualsevol persona i estar-ne informat és essencial per protegir les teves finances. En què consisteix aquesta estafa? Com pots evitar ser-ne víctima?

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els bancs mai no demanaran les vostres claus d'accés | Getty Images, Monkey Business Images

El Banco Santander alerta del frau de cancel·lació de préstecs

El Banco Santander ha emès una alerta sobre una nova estafa financera que s'està estenent ràpidament. A més, és difícil de detectar per a les víctimes.

Els delinqüents es fan passar per empleats d'entitats financeres, com el Banco Santander, utilitzant correus electrònics i trucades telefòniques aparentment legítimes.

Contacteu les víctimes informant-los sobre la necessitat urgent de cancel·lar un préstec pendent. Sota aquest pretext, sol·liciten informació personal i bancària, que després és utilitzada per sostreure diners dels comptes de les víctimes.

El procés comença amb un atac de smishing, que consisteix a enviar missatges de text falsos que semblen provenir del teu banc. Els estafadors informen la víctima que s'ha comès un error i se li ha concedit un préstec que s'ha de cancel·lar.

Una dona amb expressió pensativa i un signe d'advertència vermell amb una mà usant un telèfon mòbil.
Els delinqüents es fan passar per empleats de les entitats financeres | Leung Cho Pan, Photodjo de Getty Images, mezuna de dzul kifli's Images

Com es produeix?

Els estafadors utilitzen diverses tècniques per enganyar les víctimes:

  1. Smishing: Es rep un missatge de text, en què se us informa d'un suposat error en la concessió d'un préstec. El missatge sol incloure un enllaç o un número de telèfon per contactar amb el “banc”.
  2. Suplantació d'identitat: Els estafadors, fent-se passar per empleats del banc, contacten la víctima per telèfon o WhatsApp. Utilitzen informació obtinguda prèviament per semblar convincents, incloent-hi detalls personals i bancaris.
  3. Sol·licitud de transferència: Quan la víctima confia en la veracitat del missatge, els estafadors li demanen que transfereixi la suma del préstec a un compte específic per cancel·lar-lo. En realitat, aquesta transferència va directament als ciberdelinqüents.

Aquest tipus d'estafa pot tenir conseqüències greus per a les teves finances. A més de perdre els diners transferits, els delinqüents poden obtenir informació personal i bancària que els permeti fer altres fraus. És crucial estar informat i saber identificar els senyals d'alerta.

Una de les característiques més alarmants d'aquest frau és la seva aparença professional i legítima, cosa que en complica la identificació.

Imatge amb el títol
Aquest tipus d'estafa pot tenir conseqüències greus per a les vostres finances | Banco Santander

Com es pot saber si es tracta d'una estafa o no?

Hi ha diversos indicis que et poden ajudar a reconèixer un possible frau de cancel·lació de préstecs:

Els bancs mai no demanaran les vostres claus d'accés o firmes electròniques completes. Si rebeu una sol·licitud així, desconfieu. A més, els missatges que creen un sentit d'urgència o de por són sospitosos.

Els bancs no utilitzen aquest tipus de tàctiques per comunicar-se amb els clients. Així mateix, cap banc et demanarà que facis una transferència per cancel·lar un préstec.

Què cal fer si sospites d'un frau

Si creus que has estat víctima d'aquest tipus de frau o has rebut un missatge sospitós, segueix els passos següents:

  1. No facis la transferència: Si et demanen transferir diners, no ho facis.
  2. Contacta amb el teu banc: Fes servir els números de contacte oficials del teu banc per verificar qualsevol comunicació que hagis rebut.
  3. Canvieu les vostres contrasenyes: Si heu proporcionat informació personal o bancària, canvieu les vostres contrasenyes immediatament.
  4. Reporta l'incident: Informa el teu banc i les autoritats sobre l'intent de frau.