Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home preocupat mirant el telèfon davant una sucursal del Banco Santander.

Banco Santander llança un comunicat urgent a tots els seus clients: t'ho jugues tot

Banco Santander ha advertit sobre l'estafa coneguda com l''estafa del telèfon trencat'

Banco Santander ha tornat a emetre una alerta urgent adreçada a tots els usuaris. Aquesta vegada és sobre una nova onada d'estafes que circula actualment a través de missatges de text fraudulents.

El banc ha fet una crida a la precaució, advertint sobre el frau conegut com l''estafa del telèfon trencat'. Una modalitat de frau que utilitza el smishing per enganyar les víctimes i sostreure diners dels seus comptes.

Una dona sorpresa assenyala un telèfon mòbil amb el logotip de Santander davant d'una sucursal del banc, amb un signe d'exclamació vermell al costat.
Banco Santander ha llançat una alerta a tots els seus usuaris per una nova estafa | Khosro, Getty Images, Banco Santander, Google Maps

Banco Santander alerta de l'estafa del telèfon trencat

L''estafa del telèfon trencat' és una mena de frau que es basa en l'enginyeria social. Els delinqüents envien SMS fent-se passar per familiars propers, com a fills o filles, sol·licitant ajuda econòmica urgent.

Aquest mètode de suplantació d'identitat cerca aprofitar la confiança i l'afecte de les persones. I així aconseguir que transfereixin diners de manera ràpida i sense sospites.

Com identificar l'estafa

Els missatges fraudulents solen començar amb salutacions com "hola, mama" o "hola, papa". Després, el delinqüent passa a donar una explicació sobre per què el número habitual de telèfon és inactiu. “El meu telèfon està trencat”, “he perdut el mòbil” o “el meu telèfon ha caigut al WC i no funciona” són frases comunes.

Dona preocupada mirant el telèfon amb logotip de Santander, una icona d'advertència i una imatge d'un telèfon trencat.
L''estafa del telèfon trencat' cada vegada és més habitual, segons alerta Banco Santander | Getty Images, Canva Pro, Banco Santander

A més, els SMS inclouen enllaços per iniciar una conversa a WhatsApp. O demanen que el número es guardi als contactes per comunicar-se a través d'aquesta aplicació.

Què fer si reps un SMS sospitós?

Banco Santander recomana a tots els seus clients que, davant la recepció d'aquesta mena de missatges, no facin clic als enllaços. Ni tampoc iniciïn converses a WhatsApp. En comptes d'això, s'han de posar en contacte amb la família a través dels canals habituals per verificar l'autenticitat del missatge.

A més, és crucial no proporcionar informació personal ni fer transferències de diners sense abans confirmar la veracitat de la sol·licitud.

Un home sorprès mirant el telèfon mòbil amb el logotip de Santander a la part superior esquerra i un altre home parlant per telèfon en un cercle a la part inferior esquerra.
Banco Santander recorda que no s'ha de respondre a missatges sospitosos | Stockbusters, Vkstudio, Banco Santander

Com actuen els estafadors a WhatsApp?

Un cop la víctima inicia la conversa a WhatsApp, els estafadors intenten guanyar-se la confiança de manera col·loquial i propera. Poden fer preguntes personals, demanar fotos o comentar sobre temes familiars per enfortir la falsa identitat.

Quan aconsegueixen establir una relació de confiança, sol·liciten un pagament urgent per resoldre un problema fictici. Com una multa, un deute o una factura no pagada.

Usualment, proporcionen un número de compte o un enllaç de Bizum perquè la víctima faci la transferència. Un cop completat el pagament, els delinqüents desapareixen sense deixar rastre.