El logo de CaixaBank amb una persona passant per darrere de dia

Els bancs acceleren els ajustaments durant la pandèmia amb el tancament de 833 oficines

CaixaBank, Sabadell i Bankia lideren el tancament de sucursals durant el segon i el tercer trimestre de 2020

La pandèmia de coronavirus ha afectat tots els àmbits de la societat i el sistema bancari no ha estat una excepció. Així durant el 2020 s'han posat en marxa dues fusions entre bancs espanyols: CaixaBank-Bankia per una banda i Unicaja-Liberbank per una altra. A això cal sumar les reestructuracions que han iniciat, entre altres entitats, Banco Santander, Ibercaja o Banc Sabadell.

En aquest sentit, durant el segon i el tercer trimestre de 2020, s'han tancat 844 oficines bancàries arreu d'Espanya, segons informa aquest divendres el diari 'El Mundo'. Durant aquests sis mesos, CaixaBank, Banc Sabadell i Bankia han liderat el tancament de sucursals, amb 182, 146 i 144 respectivament. Per sobre del centenar també se situa el Banco Santander, que ha tancat 114 oficines en aquest període.

El nou pla estratègic del Sabadell apostarà per una major digitalització

El Banc Sabadell, que a finals del 2020 va intentar una fusió amb el BBVA, ha reduït un 7,8% la seva xarxa d'oficines i a hores d'ara està ultimant un nou pla estratègic que tindrà entre els seus objectius una major digitalització, buscant que la majoria dels clients realitzin totes les seves gestions de manera telemàtica, amb una reducció en oficines i personal.

L'encarregat de pilotar aquesta nova estratègia serà César González Bueno, veterà del sector bancari que va dirigir en dues etapes ING Espanya que va ser fitxat el passat mes de desembre com a conseller delegat.

Es preveu el tancament de 4.000 oficines bancàries en els pròxims mesos

Als ajustaments que es preveuen a l'entitat que presideix Josep Oliu, caldrà sumar els que es faran en el marc dels processos de fusió ja iniciats entre CaixaBank-Bankia —es preveu el tancament de 1.400 sucursals— i Unicaja-Liberbank, així com els que ja han anunciat entitats com Banco Santander —que ha anunciat un ERO i una reducció superior al miler d'oficines— i Ibercaja, entre altres.

Així, segons les previsions, fins a 4.000 oficines bancàries podrien tancar en els pròxims mesos a Espanya, un fet que deixaria la xarxa de sucursals a nivells de 1976. En la darrera dècada, segons dades del Banc d'Espanya, més de 20.000 oficines bancàries han tancat portes, una retallada del 46%. Aquesta xifra s'explica per la desaparició de les caixes d'estalvis i petites entitats arran de la crisi econòmica que es va iniciar el 2008, quan a Espanya hi havia 45.000 oficines.