Un home que realitza una compra en línia.

Els bancs avisen: el perill de no demanar el tiquet quan pagues amb targeta

Les entitats bancàries consideren imprescindible demanar la còpia del pagament per revisar que tot hagi anat bé

L'efectiu desapareix. Cada vegada són més les persones que porten la cartera buida, sense cap bitllet ni moneda. Bé, aquesta pràctica s'ha tornat molt comuna amb l'expansió de la targeta.

La comoditat que ens aporta pagar mitjançant datàfon s'ha transformat en el modus operandi de la majoria d'espanyols. És més, l'arribada d'aplicacions com ara Apple Pay o Google Pay, ha fet que no ens calgui ni tan sols la targeta física. Aquestes aplicacions ens permeten pagar mitjançant l'ús de la tecnologia NFC, tan sols necessites el telèfon mòbil.

No obstant això, cal anar amb compte amb el desemborsament de la targeta, ja que et pot jugar alguna mala passada.

Qui avisa no és traïdor

També s'ha tornat un costum a l'hora de pagar amb targeta, no demanar el tiquet que mostra la còpia del pagament. Per què ens enganyarem, ningú ho demana. 

No obstant això, aquest fet pot comportar riscos al compte bancari. Així ho ha afirmat el Banc d'Espanya a través del seu bloc.

Són conscients que en cap cas no és obligatori sol·licitar el comprovant, però l'organisme ha explicat que és molt aconsellable. Sobretot quan volem revisar que ens hagin cobrat l'import exacte pel producte o servei sol·licitat.

Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit
No demanar la còpia de pagament pot tenir conseqüències negatives | Pixabay

No et costa res

El Banc d'Espanya recomana sol·licitar el tiquet de compra a qualsevol situació de pagament. L'objectiu principal és evitar quantitats cobrades que no corresponen al que hem pagat.

És més, la còpia de pagament també funciona com l'eina que ens ajuda en tot moment a controlar les despeses que hem fet.

Per aquestes raons, i més, les entitats bancàries recomanen revisar tots els càrrecs realitzats a la nostra targeta, sempre que hi paguem. Comprovar l'import i consultar amb el nostre banc sobre la possibilitat d'informar-nos amb cada pagament realitzat seria ideal, segons l'organisme.

Ja no et pots fiar de ningú

Com ja sabem tots, els pagaments amb contactless són aquells en què no cal teclejar el codi PIN perquè es validi la transacció. El límit actual és de 50 euros, que es va ampliar a causa de la pandèmia.

Si es fan compres per una quantitat igual o inferior a la mitja centena, és aconsellable revisar l'import abans d'aproximar la targeta. No saps mai qui pot intentar estafar-te, i menys en termes econòmics.

Fotomuntatge de bitllets d'euro i una targeta de crèdit
Cada vegada són més les persones que no paguen en efectiu | Unsplash

I mira que ens ho posen a la safata

El fet de demanar el comprovant de pagament s'ha aconsellat encara més després que entrés en vigor la normativa coneguda com a PSD2 el passat febrer. Aquesta es manifesta als pagaments superiors a 30 euros, que hauran de ser acceptats després d'una doble autorització.

La finalitat és clara. La Unió Europea vol aconseguir cada cop més seguretat en les compres i evitar qualsevol classe de frau per Internet.

La nova normativa ajuda a verificar amb més precisió la identitat del consumidor. A través d'eines com ara contrasenyes, empremta dactilar o reconeixement facial, entre d'altres. Un exemple és el sistema operatiu IOS, que compta amb la funció Face ID per reconèixer la cara del propietari.