Imatge d'un tsunami a punt d'arrasar la costa

Risc de tsunami a Espanya: el pla del Govern

El CSIC va avisar l'agost passat que el risc de tsunami és més gran de l'esperat al nostre país

No hi ha cap dubte que Espanya està vivint uns esdeveniments històrics. Entre la pandèmia de la covid, que sembla no tenir final, i l'actual crisi de subministraments que podria posar el món en perill uns quants anys, el país es troba envoltat de fets que deixaran empremta de per vida.

I per si aquests successos no fossin suficients, els experts també alerten de possibles tsunamis amb onades de fins a vuit metres d'alçada a les Illes Canàries i Andalusia occidental.

Les imatges que deixen els tsunamis que han passat al llarg de la història solen posar els pèls de punta. La destrucció que ocasionen aquests fenòmens naturals deixa visible que són molt cruels al seu pas.

Un tsunami s'emporta cotxes amb la seva força
La destrucció que deixa un tsunami posa els pèls de punta | Cedida

I ara el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) assegura que a Espanya podria arribar a passar una cosa semblant.

El Govern té un pla

El CSIC avisava el passat mes d'agost que el risc de sismes submarins és més gran de l'esperat al nostre país.

Aquest organisme va publicar un estudi a la revista 'Scientific Reports' on s'analitzava la falla marina d'Averroes, al mar d'Alborán. Es tracta de la part més occidental del mar Mediterrani que limita amb Espanya.

En aquesta investigació s'ha descobert que la seva geologia té capacitat per a generar onades de més de sis metres, les quals afectarien les costes andaluses.

Més concretament, la falla d'Averroes té un salt vertical de fins a 5,4 metres que podria generar un terratrèmol de magnitud 7.

Per fer front a aquesta possible catàstrofe, el Govern desenvoluparà el pròxim any el Pla Estatal de Protecció Civil davant el risc de sismes submarins, fet que suposarà la implantació d'un sistema d'alertes davant de tsunamis.

 

Segons 20Minutos, aquest pla consisteix en la creació d'un sistema d'anticipació i alerta primerenca. D'aquesta manera, l'Estat podria avisar de manera immediata d'un tsunami, en cas que passés, per evitar haver de lamentar qualsevol mena de víctima.

El principal objectiu d'aquest Pla Estatal és anticipar-se i detectar abans la generació de sismes submarins que puguin afectar les costes espanyoles. Perquè, consegüentment, Protecció Civil pugui transmetre la informació a la resta de ciutadans en el menor temps possible.

Podria passar, però no se sap quan

Ferran Estrada, investigador principal de l'estudi publicat a 'Scientific Reports', ha assegurat que «qualsevol dia podria passar», encara que no es pot concretar més.

Tot i la poca informació, se sap el seu recorregut i el temps que trigaria a arribar a la costa espanyola. Segons expliquen les anàlisis fetes per experts, un tsunami que es genera al mig del mar d'Alborán trigaria al voltant de dotze minuts en arribar a la costa.

Foto que mostra com podria afectar un tsunami a Espanya
La falla d'Averroes, al mar d'Alborán, revela un nou procés de formació de tsunamis | CSIC

El cap de Tres Forcas, al Marroc, seria el primer punt on penetraria l'aigua, seguit de Melilla, Granada, Almeria i Màlaga, arribant a aquesta darrera uns quaranta minuts després. Així ho va concretar una simulació feta per l'ordinador d'efectes d'un tsunami feta pel grup EDANYA de la Universitat de Màlaga (UMA).

Una catàstrofe que no es pot evitar

Un tsunami es pot originar segons dos tipus de mecanismes: per un sisme d'intensitat important (com el que va tenir lloc al Japó) o per un lliscament, de vegades conseqüència d'un terratrèmol, de sediments o materials sòlids submarins.

Aquest segon cas és el que es donaria amb més probabilitat al mar d'Alborán. Ja que es tracta d'una zona amb «certa sismicitat» on els terratrèmols solen tenir una intensitat baixa o moderada. Tot i això, s'han identificat punts on aquests sismes poden causar lliscaments de sediments que poden arribar a originar un tsunami.