Tres agents dels Mossos d'Esquadra al voltant d'un cotxe policial, amb altres dotacions al fons

Exalumnes de l'escola relaten vexacions i jocs sexuals en el cas d'Albert Benaiges

Els Mossos d'Esquadra confirmen que hi ha «diverses denúncies» d'abusos contra Albert Benaiges

Els Mossos d'Esquadra han confirmat que hi ha «diverses denúncies» d'abusos contra l'exprofessor d'educació física de l'Escola Barcelona i excoordinador de futbol base del Barça, Albert Benaiges. Segons la policia catalana, les denúncies s'han presentat en comissaries diferents i, a partir d'ara, la investigació les centralitzarà i estudiarà.

Després que el diari 'Ara' hagi destapat el cas amb una seixantena de testimonis dels abusos de Benaiges al llarg de 20 anys —durant la dècada dels 80 i 90—, diversos exalumnes de l'Escola Barcelona han relatat vexacions i jocs sexuals, i asseguren que el cas era «un secret a veus».

Els testimonis d'exalumnes de Benaiges

«Quan denunciàvem que Benaiges ens mirava a les dutxes, ens feien demanar perdó», ha recordat en Dani a Catalunya Ràdio.

«Un dia em va arrossegar per tot el gimnàs per terra, em va tirar dins del vestidor i em va insultar. Els meus pares van parlar amb direcció, i ells van dir que jo era un mentider», ha continuat aquest exalumne de l'Escola Barcelona.

«No recordo haver explicat aquests fets a ningú. En aquell moment ens semblava estrany, però ningú va anar a direcció, amb set anys, a explicar res», ha assenyalat en Dani, que sí ha mostrat la seva sorpresa «per la gravetat d'alguns dels fets denunciats».

«Però no m'ha sorprès la notícia en sí perquè, entre els alumnes, això era un secret a veus», ha recalcat l'exestudiant de l'Escola Barcelona. «No dubto que puguin sortir més casos similars. Són molts anys, i tot el que s'explica ho he viscut i ho he vist», ha afegit en Dani.

«Amb el temps t'adones que allò no era normal, que tot era un joc molt sexualitzat», ha conclòs l'exalumne de l'Escola Barcelona. D'altra banda, un altre exalumne, David Franquesa, ha confirmat a Rac1 les vexacions i conductes inapropiades de Benaiges.

«Les dinàmiques de les dutxes, els vestuaris, els comentaris sexuals i les dinàmiques de grup entorn al cos és tot cert perquè jo ho he viscut», ha corroborat Franquesa.

«La seva nineta dels ulls eren els i les esportistes. Jo, com que era talòs i no feia esport, no vaig estar a la seva teranyina», ha recordat l'exalumne de l'Escola Barcelona, que també afirma com Benaiges tenia una gran popularitat i una posició de poder dins l'escola que el «blindaven».

Xavi Hernández, «molt sorprès i afectat»

L'actual entrenador del Barça, Xavi Hernández, també s'ha referit a les acusacions d'abusos sexuals contra Benaiges. «Estic molt sorprès i molt afectat a la vegada, perquè no m'ho esperava», ha assenyalat Hernández en la roda de premsa prèvia al partit contra l'Osasuna.

«He viscut molts anys amb ell. Fins i tot, en certs moments, va ser el meu entrenador i en cap moment no tenia ni una sospita que pogués passar tot això», ha explicat l'entrenador del Barça. «No dic que no hagi passat, però no tenia cap sospita. És un tema complicat i delicat. Que la justícia faci el seu procés, no puc dir res més», ha conclòs Hernández.