Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana d'un edifici residencial

Els bancs avisen d'un cop històric per tots els que volen comprar una casa

La pujada de l'euríbor encareix les hipoteques

La pujada important de l'euríbor ha provocat un augment històric a la factura hipotecària, s'estima que els que tenen pendent el pagament del seu habitatge hauran d'afrontar 2.300 euros més a l'any. Sense cap dubte, això implicarà que siguin molts també els que es facin enrere a l'hora d'adquirir un immoble.

Els tipus d'interès han experimentat un creixement brutal i tot indica que seguiran a l'alça a causa de la inflació. Tancava setembre amb una mitjana del 2,33% i les estimacions per al tram final de l'any tampoc no són gaire optimistes. El més probable és que s'arribi al 3% al final del 2022 i al 3,3% en sis mesos.

De moment ja es parlen de màxims històrics i tot apunta que aquesta escalada continuarà durant un temps. Aquest repunt de l'euríbor afecta a Espanya una mica més de 4 milions d'hipoteques a tipus variable, quan els propietaris revisin les seves quotes veuran un sobrecost inesperat que causarà molt de mal als seus comptes. El diferencial, en relació amb la dada de fa un any (-0,492%), és el comprovat més gran, que arribava als 272 punts bàsics. Es depassava el de 216, registrat el maig del 2000.

Un cop dur per a les hipoteques variables

Per entendre millor el que passarà, el millor és explicar-ho amb un exemple molt comú. Una persona que hagi sol·licitat un préstec de 150.000 euros a 25 anys, amb un diferencial de l'1%, l'acusarà en excés. Al mes haurà d'assumir 197 euros més dels que pagava, que a l'any suposen 2.364 euros.

Imatge d'un bloc de pisos blanc
Les hipoteques a tipus variable són les més afectades | ACN

L'analista d'XTB, Joaquín Robles, explica a Cinco Días que la «inflació a la zona euro continua sense tocar sostre». La darrera dada, la del setembre, és del 10%. Assenyala que el Banc Central Europeu manté el «compromís d'estabilitzar els preus». Això desencadena que «els inversors descomptin noves pujades de tipus» abans que s'acabi l'exercici. L'interval que s'utilitza oscil·la entre el 2,5% i el 2,75%.

El pronòstic que donava l'OCDE recentment era molt agressiu. Considerava que els tipus del BCE arribarien al 4%. En cas que l'euríbor assolís aquests nivells, la hipoteca mitjana experimentaria una pujada de 4.000 euros anuals.

Per entendre què està passant, Alberto Valle, d'Accuracy, ofereix una sèrie de claus. Afirma que la Reserva Federal eleva els tipus, cosa que devalua l'euro davant el dòlar. Això, a més, contribueix que hi hagi una inflació més gran i incrementi la pressió sobre el Banc Central Europeu.

Els diferents analistes consultats creuen que l'euríbor s'estabilitzarà o baixarà un cop es contingui la inflació. Diuen que l'escalada va ser molt pronunciada en produir-se des d'uns nivells especialment baixos. Feia més de 6 anys que estava en negatiu fins a l'abril passat.

Frenada a la signatura d'hipoteques

La situació d'incertesa i la pujada dels tipus ha provocat un cert estancament a la firma d'hipoteques sobre habitatges. Al juliol, les operacions es van moderar gairebé 10 punts en comparació de l'anterior mes. Els experts auguren una caiguda més profunda al tram final del 2022.

Una clau a la porta d'una casa oberta
La inflació fa més difícil comprar-se una casa | Pixabay

«La recessió arribarà, sens dubte», assenyala l'economista Jon Frías a Cinco Días. Segons la seva opinió, el «BCE no deixarà de pujar tipus fins que la recessió sigui profunda i no tingui més remei que aturar la pujada». Fins i tot contempla la possibilitat que els baixin «per intentar reactivar l'economia».

Altres, com Eduardo Areilza, d'Álvarez & Marsal, assenyala que tot dependrà dels missatges que vagi llançant el Banc Central Europeu. No obstant això, per ara no troba cap senyal que indiqui que les pujades es relaxin.