Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona mirant per un microscopi

Esperançador anunci per als malalts d'Alzheimer: un nou fàrmac ho canvia tot

La seva comercialització podria estar llesta per al proper any 2023

Dins de tots els trastorns mentals existents, probablement no n'hi ha cap que deteriori tant com l'Alzheimer. Actualment al nostre país, prop de 800.000 persones han de lluitar cada dia contra aquesta malaltia neurodegenerativa.

L'Alzheimer, una malaltia molt present a la nostra societat

Quan parlem d'Alzheimer estem fent referència a una malaltia mental progressiva en el temps. Per desgràcia, avui dia la ciència encara no ha trobat una cura definitiva.

El deteriorament cognitiu que experimenten les persones que pateixen aquesta malaltia és molt complex, ja que implica la degeneració de les cèl·lules nervioses del cervell. Aquest fet és el que ocasiona precisament la pèrdua de memòria, així com altres processos cognitius: desorientació temporal, espacial, deteriorament cognitiu i intel·lectual.

Foto d'un home gran amb mal de cap
L'Alzheimer no té cura | GETTY IMAGES

En la majoria d'ocasions, la malaltia es manifesta per primera vegada a l'etapa de la vellesa i els primers símptomes que s'experimenten varien d'una persona a una altra. Per exemple, és molt habitual començar a tenir problemes de memòria, llenguatge i escriptura. També solen aparèixer les desorientacions i la dificultat de fer tasques que abans es feien sense problema. Pel que fa a l'estat emocional de la persona, és completament normal que aquesta pugui sentir emocions com tristesa, por i fins i tot ansietat i confusió en no entendre què li passa.

El 'raig d'esperança' que podria determinar un abans i un després

Però, per sort, no tot sempre és negatiu. La ciència i la tecnologia estan avançant a passos de gegant i, gràcies a això, a hores d'ara és possible realitzar investigacions amb la finalitat de conèixer més aquestes malalties.

En aquest cas, la darrera novetat la porten les farmacèutiques Eisai i Biogen. Totes dues han anunciat la troballa d'un fàrmac que podria reduir fins a un 27% el deteriorament cognitiu de l'Alzheimer. Es tracta d'un anticòs monoclonal anomenat Lecanemab, i gràcies als assaigs clínics realitzats, s'ha pogut comprovar la possible eficàcia en les persones; el fàrmac en qüestió actua dipositant-se a l'amiloide del cervell. La seva administració s'ha realitzat en pacients els centres dels quals han participat a l'assaig, entre ells l'Alzheimer Center Barcelona (ACE).

Imatge d'un metge ensenyant una pastilla i un cervell
Els assaigs clínics demostren una eficàcia de fins a un 27% | Getty Images

La neuròloga i directora del centre, Mercè Boada, llança un missatge esperançador: «És una gran notícia per al món Alzheimer: estem en un moment de canvi en la seva història. Podríem tenir un fàrmac amb eficàcia clínica el 2023».

És possible prevenir l'Alzheimer?

El factor predominant en aquesta malaltia és l'edat. Encara que es tracta d'un factor de risc que no podem controlar, sí que és a les nostres mans realitzar hàbits per prevenir aquesta malaltia.

Normalment se sol diagnosticar en persones d'entre 60 i 65 anys, i encara que també hi ha determinats aspectes genètics, podem optar per canviar altres factors de risc modificables. Per exemple, controlar alguns aspectes cardiovasculars (diabetis, colesterol, obesitat...) pot ajudar a mantenir un cor més sa i, per tant, també a mantenir en condicions el cervell.

És important, a més, mantenir una dieta saludable, variada i equilibrada. Realitzar exercici físic, com caminar, també pot ajudar a reduir el risc de patir aquesta malaltia. I, per últim, però no menys important, hem de mantenir la ment activa, per això podem optar per fer exercicis d'estimulació cognitiva com llegir, fer sudokus o puzles.