Els bancs espanyols acaben de rebre un toc d'atenció per part del Govern. Hi ha certs assumptes que no acaben de convèncer-los i ja els han advertit de la necessitat de fer canvis.
Durant les últimes hores, la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, tornava a sol·licitar a aquestes entitats que incrementessin la remuneració dels dipòsits. Va mantenir una trobada amb els presidents de les principals firmes financeres del país, a qui els va reclamar un esforç.
Tot això es produeix només uns dies després que amenacessin la banca de mantenir l'impost extraordinari dels beneficis. Calviño va recalcar el paper que exerceix el sector financer per contribuir al «creixement de l'economia espanyola». I més en aquesta època, en un context d'increment constant dels tipus d'interès.
La proposta plantejada des de l'Executiu contempla una «millora en la remuneració dels dipòsits». Però, també una «oferta competitiva de crèdit a les llars i empreses», segons va difondre el Ministeri en una nota.
Sorpresa amb la postura del sector
La postura del Banc Central Europeu d'elevar els tipus d'interès ha suposat tot un avantatge per a les entitats financeres. Estan traient un gran rendiment a aquesta situació en augmentar el cost de les hipoteques i de la resta de préstecs. Tot i això, aquestes pujades dels tipus no s'han apreciat en els estalvis dels usuaris ni tampoc en els dipòsits oferts.
Al començament de l'estiu, Calviño va assegurar que havia realitzat un encàrrec a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). La intenció era que s'estudiessin els motius pels quals les entitats no incrementaven les remuneracions d'aquests productes financers. Tot i això, els resultats d'aquesta anàlisi no s'han donat a conèixer i tampoc se sap si es van esmentar a la reunió de dilluns.
Des de fa temps, la ministra d'Afers Econòmics busca una explicació al comportament dels bancs. Tot just ofereixen una rendibilitat als seus clients quan tindrien l'oportunitat de fer-ho.
A la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, també li semblava molt sorprenent el que estava passant. «A mi em costa feina pensar que no hi hagi un banc que vulgui guanyar clients», apunta. Sobretot «si jo em dedico a captar dipòsits per després poder prestar diners».
Li estranyava que «no vulguin augmentar la seva quota de mercat, tret que hom vegi que els altres tampoc ho fan». Durant la presentació dels balanços trimestrals i anuals, les principals entitats ja havien deixat entreveure les seves intencions.
De moment, no contemplaven millorar-ne les condicions. Era una cosa en què coincidien la majoria. Als clients, l'única opció que els queda és confiar els seus estalvis a altres companyies més modestes, però amb unes condicions més avantatjoses.
El manteniment del tribut extraordinari
A la trobada que va tenir lloc aquest dilluns van estar presents els responsables de les principals entitats financeres del nostre país. Entre ells, hi havia BBVA, CaixaBank, Santander, Banc Sabadell, Kutxabank, Abanca, Grupo Cajamar, Bankinter i Ibercaja.
Asseguren que aquesta reunió «s'emmarca en el diàleg constant del Ministeri amb el sector financer». És més que probable que a més de la sol·licitud del govern per elevar les remuneracions dels dipòsits, també es plantegessin altres qüestions.
Els bancs estan especialment molestos per la imposició de l'impost extraordinari sobre els beneficis. Tindria un caràcter temporal, però tampoc es descarta que s'allargui en el temps. «En la mesura que hi hagi beneficis, s'haurà de considerar», va dir la ministra a la Ser.
Totes les companyies ja han fet el primer abonament, però també l'han recorregut. No estan conformes amb la postura de l'Executiu i així ho van fer saber a Moncloa fa temps.