Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos cotxes aparcats i una altra imatge de mans d'una persona al volant d'un cotxe

El truc per acabar amb el problema més molest del cotxe: l''efecte helicòpter'

Aquesta solució és fàcil d'implementar i els timpans ho agrairan

Els cotxes elèctrics han aparegut per quedar-s'hi, aquest és l'objectiu principal per reduir les emissions i tenir cura del medi ambient. Tot i això, no tot són virtuts. Aquests cotxes solen circular sense calefacció o aire condicionat per incrementar-ne l'autonomia.

A causa d'això, els fabricants es tornen a preocupar per un problema comú: l''efecte helicòpter'. Aquest provoca un soroll fàcil d'identificar per als conductors, ja que sona semblant a 'BOBB, BOBB, BOBB'. Es produeix quan només s'obre una finestreta.

En aquest sentit, cal conèixer quines en són les causes, així com una possible solució molt senzilla per desfer-se'n durant la conducció. D'aquesta manera, t'asseguraràs conduir més tranquil.

Què és l''efecte helicòpter'

Aquest so de 'BOBB, BOBB, BOBB' es coneix de forma popular com a 'efecte helicòpter'. La raó és que produeix un soroll molt semblant al de les aspes d'aquest vehicle quan s'està movent.

Muntatge persona aixecant el dit polze per la finestra i noi fent el mateix gest
Aquest soroll en baixar la finestreta té una explicació | Pexels, Stocky Images

A The Autopian indiquen que la seva explicació científica és força complicada. Aquest so es produeix quan l'aire que intenta sortir del vehicle i el que entra es troben. Això acaba sent realment molest per als usuaris que van a dins.

Tot i que aquesta és una explicació força senzilla, segur que, si t'ha passat, saps reconèixer aquest efecte. A més, cal recordar que el soroll és més intens quan només s'obre una finestreta. La raó és que l'aire no troba cap altra sortida per escapar-se del vehicle. Per aquest motiu, queda atenuat en obrir-ne qualsevol altra.

Un problema més comú als cotxes moderns i de luxe

Una altra de les coses que més criden l'atenció sobre aquest efecte és que produeix un soroll més molest als cotxes moderns que als antics. Això està relacionat amb la millor aerodinàmica, així com amb la pressurització de l'habitacle.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A causa d'això, als cotxes nous l'aire exterior exerceix més pressió sobre la carrosseria i intenta introduir-se per qualsevol lloc. El de l'interior, per la seva banda, no troba fugida cap a la part exterior.

Aquest efecte helicòpter, per tant, és més molest als cotxes elèctrics, ja que compten amb una excel·lent aerodinàmica i un perfecte aïllament. El mateix passa amb els cotxes de luxe, ja que les seves cabines es troben millor pressuritzades que en els de gamma mitjana.

La marca Tesla treballa en una solució

En aquest sentit, des de la reconeguda marca Tesla ja estan treballant en una solució. Aquesta ja es va utilitzar als anys 60 i és la possibilitat d'obrir una mica la part inferior del vidre del darrere, o si escau el sostre solar, a través d'un sistema elèctric. D'aquesta manera, l'aire interior pot sortir més fàcilment perquè l'habitacle està ventilat sense haver d'obrir cap finestreta.

Muntatge d´un cotxe blanc de la marca Tesla i una rodona amb una reparació de finestreta
Tesla està treballant en una solució | Pexels, Pixelshot

A les dècades dels 50 i 60, els fabricants de vehicles van utilitzar diverses solucions en aquests. Aquests cotxes no comptaven amb aire condicionat, per la qual cosa era comú que s'obrís una finestreta perquè entrés aire.

Després, gràcies a l'arribada de l'aire condicionat a tots els tipus de vehicles, aquestes idees van acabar rebutjant-se. Això, no obstant, podria estar a punt de tornar a canviar.

El truc per solucionar el molest 'efecte helicòpter'

Com dèiem, l'efecte helicòpter arriba a ser molt molest per als conductors, així com per a qualsevol altre usuari que estigui dins del vehicle. Això fa que es presenti una solució molt senzilla per evitar-lo o, si més no, per fer-lo disminuir. La solució no és altra que obrir una altra finestreta del cotxe perquè l'aire pugui sortir o entrar amb més facilitat. Els teus timpans ho agrairan.