Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Jaime Botín amb ulleres de sol i expressió seriosa, acompanyat d´un llaç negre en senyal de dol.

Bankinter, de dol: mor Jaime Botín, expresident de l'entitat

L'històric banquer va ser un pilar de les finances a Espanya i va ocupar diversos càrrecs clau dins de Bankinter

Jaime Botín, una de les figures més influents de la banca espanyola, ha mort per causes naturals als 88 anys. Fundador i expresident de Bankinter, i exvicepresident del Banco Santander, deixa un enorme buit al món de les finances.

El funeral de Jaime Botín se celebrarà de manera privada a Cantàbria, envoltat de la seva família, entre els quals destaquen figures també lligades al món de les finances. Com la seva neboda Ana Botín, actual presidenta del Banco Santander.

Jaime Botín, una figura clau a Bankinter

Jaime Botín va estudiar Dret a la Universitat de Valladolid i, posteriorment, Economia a la Universitat de Deusto, cosa que li va permetre preparar la seva entrada al món financer. La seva carrera es va enlairar quan el 1965 va participar en la fundació de Bankinter. Una entitat creada com a banc industrial en una joint venture entre el Banco Santander i Bank of America. Des dels seus primers anys a Bankinter, va ocupar posicions clau, incloent-hi conseller director general i conseller delegat. I, finalment, va assumir la presidència l'any 1986.

Durant el mandat, Jaime Botín va transformar Bankinter en una de les entitats més innovadores d'Espanya. Sota el lideratge, el banc es va convertir en pioner en l'adopció de noves tecnologies, i la seva visió estratègica va fomentar el desenvolupament de productes bancaris innovadors, com ara la banca digital i telefònica.

Un home gran amb vestit i corbata, de cabell canós i expressió seriosa, amb un fons de paisatge natural.
Jaime Botín va transformar Bankinter en una de les entitats més innovadores d'Espanya | Europa Press

A més, el 1995, va impulsar la creació de Línia Directa. Una asseguradora que va revolucionar el mercat gràcies al seu model tecnològic i directe al client.

Botín va mantenir un perfil de lideratge clar i diferenciat a Bankinter fins a la seva dimissió el 2002. Tot i que va continuar sent el seu accionista més gran a través de la seva societat patrimonial, Cartival, que posseïa el 23,19% del banc. Aquest control li va permetre continuar influint en l'entitat fins als darrers anys.

Tot i això, la seva vida també va estar marcada per la controvèrsia. Especialment, l'any 2020, quan va ser condemnat per contraban d'art en intentar treure d'Espanya un quadre de Picasso valorat en més de 26 milions d'euros.

Un fet pel qual va pagar una multa de 91,7 milions d'euros, però es va salvar d'entrar a la presó. I tot perquè l'expresident de Bankinter patia una malaltia greu i incurable.