L'escut del Barça a la sortida del túnel de vestidors del Camp Nou

El Barça tanca la temporada amb números vermells: 97 milions d'euros de pèrdues

És la primera vegada en deu anys

Aquest dilluns 5 d'octubre a la mitjanit finalitza el mercat de fitxatges de futbol i precisament, el mateix dia que el Futbol Club Barcelona ha presentat els comptes de la temporada 2019/2019, amb unes pèrdues de 97 milions d'euros. Feia una dècada que el Barça no registrava números vermells. L'objectiu del club blaugrana era superar per primera vegada a la història el pressupost de 1.000 milions d'euros però la crisi sanitària de la Covid-19 ho ha canviat tot. 

De fet, segons el vicepresident econòmic del club, Jordi Moix, res fa preveure que la temporada 2020-2021 finalitzi amb nombres positius i, per tant, s'encadenarà un segon curs amb pèrdues. Moix ha indicat que actualment el club és «un vaixell en una greu tempesta» i ha anunciat que els ingressos previstos per aquesta temporada ascendeixen als 791 milions. Pel que fa a les despeses, «encara no hem pogut tancar el pressupost per la següent temporada», però si es tenen en compte les de la temporada passada, 959 milions, s'arribaria a unes pèrdues de 168 milions al final de la temporada 2020-2021.

Moix ha insistit que avui dia és difícil tancar el pressupost de manera precisa perquè la pandèmia del coronavirus condiciona molt els ingressos o les despeses que pot arribar a tenir el tècnic blaugrana. Per exemple, si es pogués obrir una part del Camp Nou o la Botiga del FCB l'escenari seria un pèl diferent. En tot cas, els comptes hauran de ser aprovat pels socis compromissaris en l'Assemblea General Ordinària convocada per al pròxim 25 d'octubre si les mesures de seguretat i higiene a causa del coronavirus ho permeten. 

Les conseqüències de la pandèmia

La crisi del coronavirus ha provocat que el FC Barcelona deixi d'ingressar 203 milions d'euros durant la darrera temporada. El club ha explicat que els ingressos han caigut en moltes àrees diferents com ara: Estadi Camp Nou (-47 milions), patrocinis i gires (-37 milions), Botigues FCB (-35 milions), drets de televisió (-35 milions), traspàs de jugadors (-29 milions), Museu/Tour Camp Nou (-18 milions), esdeveniments Camp Nou (-3 milions).

Aquesta és la tònica general que es repeteix en tots els clubs europeus. El Manchester United va anunciar que va deixar d'ingressar 110 milions d'euros, La Juventus 71,4 mentre que el Madrid va registrar uns beneficis de 350.000 euros. En aquest sentit, la xifra podria haver estat molt més alta sinó s'hagués aplicat la rebaixa salarial a la plantilla del primer equip i l'ERTO al personal del club. Malgrat això, la intenció del club és continuar rebaixant la massa salarial per pal·liar els efectes de la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Deute milionari

D'altra banda, el deute del club continua elevant-se temporada rere temporada. Moix ha explicat que actualment el deute net a 30 de juny arriba als 488 milions d'euros i que s'han hagut de necessitar línies de finançament per poder gestionar aquests números. L'any passat la xifra era de 217 milions i caldrà veure en quin punt arriba en acabar la present temporada.