Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez parlant en un acte públic

La decisió de Pedro Sánchez amb Barcelona per la guerra d'Ucraïna

Barcelona tindrà un dels tres grans centres per rebre refugiats ucraïnesos a Espanya

Barcelona pren partit en la guerra d'Ucraïna. La ciutat comtal tindrà un dels tres centres d'acollida per a refugiats ucraïnesos que el govern espanyol obrirà a l'Estat. Els altres dos està previst que obrin a Madrid i a Alacant. 

En el cas de Barcelona s'està buscant un hotel. Però no un qualsevol, se'n busca un amb capacitat per a 400 persones com a mínim. La notícia ha estat anunciada aquest mateix dilluns al migdia, 7 de març, pel ministre d'Inclusió, Seguretat i Inclusions José Luís Escrivá. 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ho ha confirmat. 

Uns 500 ucraïnesos, ja a Barcelona

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona en els darrers dies, especialment durant el cap de setmana. De la recepció s'encarrega Creu Roja, qui rep els refugiats tant a l'estació de Sants com a l'aeroport del Prat. Per exemple, 227 ho van fer aquest diumenge a l'aeroport.

Bona part dels que arriben tenen contactes a la ciutat que els donen un lloc per viure però l'entitat apunta que 1 de cada 5 necessita allotjament. 

La xifra de refugiats ucraïnesos ja puja a més d'1,7 milions

La xifra de refugiats ucraïnesos que han fugit de la invasió russa al seu país ja puja a 1.735.068 persones, segons informa l'ONU. Són dades recollides des del 24 de febrer, quan va començar el conflicte bèl·lic amb els primers atacs russos.

Polònia és el destí majoritari dels refugiats amb un total d'1.027.603, el 59,2%, seguit d'altres països europeus, on s'han desplaçat 183.688 refugiats. A Hongria hi han fugit 180.163 ucraïnesos, mentre que a Eslovàquia, 128.169, i a Moldàvia 82.762.

A Rússia han marxat un total de 53.300 ucraïnesos. L'ONU calcula que podrien arribar a fugir 4 milions de persones d'Ucraïna que necessitaran «protecció i suport».

L'ONU destaca la resposta regional interinstitucional que s'està donant als refugiats, en suport amb els esforços dels països acollidors. El pla de resposta inclou l'ONU, les ONG i altres socis rellevants i se centra en donar suport als governs dels països d'acollida per garantir l'accés segur dels refugiats d'acord amb els estàndards internacionals.

També se centra en la prestació de serveis crítics de protecció i assistència humanitària.

Segons l'ONU aquesta és la crisi de refugiats que creix de manera més ràpida des de la Segona Guerra Mundial.