Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un pilar de sol des de l'Observatori Fabra

Barcelona viu el novembre més càlid de la seva història amb més d'un segle de dades

És el tercer mes d'aquest 2020 que assoleix un rècord històric de temperatura mitjana mensual des del 1914

Imatge d'un pilar de sol des de l'Observatori Fabra
El novembre ha estat el més càlid en més de 100 anys a Barcelona | Alfons Puertas

Que després d'un octubre fred, el novembre  ha estat ensopit meteorològicament parlant i molt monòton no és cap novetat. Tot i això, la percepció d'una gran majoria de la població és que el novembre  ha estat càlid, però també hem tingut dies freds i ningú diria que hagi estat el més càlid  en més de 100 anys  a Barcelona, però és així. Encara que no ho sembli, ens estem acostumant a tenir temperatures cada cop més altes i sí, el novembre  s'ha convertit en el més càlid  des de fa  106 anys, com a mínim, perquè és des que hi ha registres a l'observatori històric  de la ciutat de Barcelona, el Fabra.

3er rècord mensual i centenari dins del mateix any 2020

Tant és així, que la temperatura mitjana d'aquest novembre  del 2020 frega pràcticament els 15ºC (14,7ºC), una xifra insòlita i que supera per una dècima l'anterior rècord  de 14,6ºC, que vàrem assolir l'any 2006. Aquesta temperatura mitjana correspon a 2,9ºC per sobre de la mitjana climàtica del període 1981-2010. És a dir, podríem dir que el novembre, termomètricament ha fet d'octubre i, fins i tot, algunes jornades, de setembre.

Si això fos una excepció i aquest any 2020 no trobéssim cap anomalia més d'aquest calibre, quedaria com una anècdota, però el cas és que aquest any, el novembre, ja es converteix en el tercer mes que és el respectiu més càlid  des del 1914, juntament amb el febrer i el maig. No hi ha dubtes doncs, que anem cap a un escalfament clar en tots els períodes de l'any. De fet, els quatre novembres  més càlids  de la història  de l'Observatori Fabra  s'han produït en aquests darrers 15 anys. 

L'illa de calor barcelonina, en clar augment

Val a dir que el cas de l'Observatori Fabra  no es pot extrapolar a la resta de Catalunya, ja que la majoria d'observatoris  de la costa i prelitoral amb sèries de dades extenses, tot i quedar també en el pòdium dels novembres  més càlids, no han superat rècords. Això es deu al fet que l'Observatori Fabra, en els seus inicis es trobava envoltat de camps i boscos fins ben entrat el pla de Barcelona, mentre que actualment, cada cop les edificacions guanyen terreny cap a Collserola i es troba més exposat a l'illa de calor barcelonina produïda per la gran quantitat de superfície asfaltada, sumat als edificis i altres complements de la ciutat que impedeixen un major refredament nocturn, fet que anys enrere, aquest fenomen era molt més ínfim. 

Aquesta l'explicació recau en el fet que aquest mes de novembre  ha estat majoritàriament anticiclònic i és que són precisament les situacions meteorològiques anticiclòniques les que afavoreixen la inversió tèrmica -més calor en zones elevades que en fondals- i també les illes de calor urbanes que van en augment a causa de l'absència de ventilació.