El doctor Carballo no les té totes: «Resarem perquè sigui quelcom puntual»

El missatge pretén ser una crida a no relaxar les mesures contra el coronavirus a causa de la incidència acumulada en la Comunitat de Madrid

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
La situació actual de Madrid és millor que la resta del país però s'ha registrat un lleu repunt que preocupa abans de Nadal | Cedida

Després de setmanes aguantant la pressió de la segona onada, el descens dels contagis a Espanya ha anat acompanyat d'una baixada de les hospitalitzacions i les defuncions. Això ajuda a mirar cap endavant amb optimisme, però a les portes del pont de desembre i de Nadal ja està havent-hi repunts en alguns centres.

Des de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, el doctor César Carballo llança un advertiment davant «un gran repunt» dels ingressos. El famós metge, que els espanyols coneixen per les seves aparicions televisives, confia que sigui una cosa puntual.

El doctor ha volgut cridar l'atenció dels espanyols amb una imatge d'una radiografia acompanyada d'un text. A la foto s'aprecia la pneumònia d'un pacient, i en el text diu: «Des de la trinxera: nit complicada, el que estem veient avui no m'agrada res. Gran repunt d'ingressos Covid i edats avançades, ahir també».

El text conclou amb un advertiment: «Resem perquè sigui una cosa puntual i no tendència, i encara no hem arribat al pont». El missatge del doctor Carballo arriba pocs dies abans del pont de desembre, i després del primer cap de setmana d'aglomeracions en algunes ciutats d'Espanya, amb motiu dels actes prenadalencs.

El missatge pretén ser una crida a no relaxar les mesures contra el coronavirus a causa de la incidència acumulada en la Comunitat de Madrid, que encara és molt alta. A la regió hi ha 236,19 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, una xifra per sota de la mitjana nacional però lluny de l'objectiu recomanable.

Cap de setmana d'aglomeracions

És a Madrid on van tenir lloc la majoria de les aglomeracions el passat cap de setmana. D'això s'ha adonat un usuari que assegura treballar en uns grans magatzems que van quedar desbordats pel Black Friday. El doctor Carballo lamenta que les conseqüències «no les veurem fins dins de dues setmanes».

En resposta a aquest usuari, respon: «Alguns em diran pesat, però és el problema de conviure així amb aquest virus i no haver fet el confinament. Amb aquest virus no pots tenir aquesta estratègia». Cal recordar que el doctor César Carballo va ser un dels més ferms defensors del confinament domiciliari per a frenar els contagis.

Ara, el doctor Carballo recorda les paraules que li va dir un conegut seu el passat dissabte i que no era optimista després de les restes de Covid-19 aparegudes en les aigües residuals. Sobre això, assegura que «ens continua faltant una estratègia de prevenció i predicció».

Un respir i un avís

Ahir es van conèixer les últimes dades de Sanitat que mostren un descens de la incidència a Espanya per sota de 300. Ahir es van afegir 19.797 nous contagis a la sèrie històrica, dels quals 1.959 es van produir en les últimes 24 hores. El país suma 943 morts en els últims set dies, mentre que la xifra total de defuncions ascendeix a 45.069.

En total, Espanya suma 1.648.187 casos positius des que va començar la pandèmia. En els últims 14 dies la incidència acumulada és de 275,51 casos per 100.000 habitants. El País Basc és la comunitat amb més positius notificats l'últim dia amb 363, mentre que la Comunitat de Madrid suma 167.

Els brots apareguts per tot el país amenacen de tornar a causar descontrol dels contagis i la línia torna a ser ascendent. En aquest context, els experts adverteixen que relaxar les mesures abans d'hora portarà conseqüències imprevisibles.

L'altre focus de preocupació són els hospitals. La situació ha millorat respecte a les últimes setmanes i ja no hi ha risc de col·lapse. Però des de dins, els metges reconeixen que no estan preparats per a afrontar una tercera ona al gener. El crit d'atenció del doctor César Carballo serveix com a exemple de la preocupació que continua envaint els hospitals.


Comentaris

envia el comentari