Veïns de Barcelona es manifesten contra la inseguretat i l'incivisme a la ciutat

Barcelona no aconsegueix frenar el creixement de la delinqüència dels últims anys

La capital catalana és la ciutat amb més robatoris amb violència de tot l'Estat

Barcelona és la ciutat amb més robatoris amb violència de tot l'Estat, segons dades del ministeri d'Interior. Durant el primer trimestre d'aquest any, a la ciutat comtal s'han produït més de 30.000 robatoris, tenint en compte furts i atracaments amb intimidació. La inseguretat s'ha acabat convertint en la principal preocupació dels barcelonins i barcelonines durant els últims mesos.  Es tracta d'una inquietud justificada, tenint en compte que els delictes s'han disparat un 25% els últims tres anys.

L'any passat es va tancar com el pitjor any, amb un 17.2% més d'infraccions penals que l'any anterior.  Pel que fa a l'any 2019, sembla que la tendència seguirà a l'alta. I és que el primer trimestre de l'any s'ha tancat amb 30.385 robatoris al carrer, un 11.29% més que la mateixa època de l'any passat (27.302). Per tant, les dades donen la raó als veïns i veïnes de la capital catalana, que ja han sortit en diverses ocasions a protestar per la ciutat contra la falta de seguretat.

Veïns de Barcelona es manifesten contra la inseguretat i l'incivisme a la ciutat
Veïns de Barcelona es manifesten contra la inseguretat i l'incivisme a la ciutat | Twitter (@femgotic)

 

L'augment de l'incivisme i la delinqüència han deixat imatges de gran impacte, com baralles amb navalles i enfrontaments violents en ple centre de Barcelona. La inseguretat dels últims mesos s'ha convertit en el principal argument en contra de Colau dels qui no són partidaris del seu govern. Així, tot i que finalment va aconseguir revalidar el seu càrrec, les dades van jugar en contra de l'alcaldessa en la darrera campanya electoral per les municipals.

Davant aquesta situació, l'alcaldessa ha demanat ajuda en diverses ocasions al Departament d'Interior que dirigeix Miquel Buch. Entre les seves propostes, destaca la demanda de més mossos.  Uns dies abans de les eleccions municipals, Colau va exigir al conseller d'interior «accions urgents», i li va retreure que no hi hagués un «dimensionament adequat» de la policia catalana a la ciutat. Buch va reconèixer la falta de mossos, però va acusar l'alcaldessa d'utilitzar la demanda amb «motius partidistes».

 

Sallent admet preocupació per falta de seguretat a la ciutat

Aquesta setmana, Eduard Sallent, el nou cap dels Mossos d'Esquadra, ha admès preocupació per la situació en matèria de seguretat de la ciutat de Barcelona, i ha destacat, per exemple, el fenomen del 'top manta'. A parer seu, la falta de pressió sobre els manters provoca un «efecte crida».

«Jo crec que hem actuat, però cal entrar-hi molt més. Sobretot el que no hem de permetre és que hi hagi aquesta llibertat de venda. Hem de pressionar totes les administracions implicades», ha opinat en una entrevista a RAC 1. Ha remarcat que hi ha capitals que tenen «molta més pressió», però aquí hi ha un «plantejament menys directe». En general, ha indicat que els Mossos reforçaran la capital catalana amb més agents per incrementar les hores de patrullatge.

També et pot interessar...