Barcelona obre 70 parcs i jardins i tanca al trànsit 44 carrers aquest divendres

Amb tot, les platges romandran tancades, i no està previst reobrir-les fins a fases posteriors

Passeig de Sant Joan, a Barcelona, plena de gent, 26/04/2020
Barcelona obre 70 parcs i jardins i tanca al trànsit 44 carrers aquest divendres | CatalunyaDiari.cat

L'Ajuntament de Barcelona obrirà a partir d'aquest divendres 70 parcs i jardins de la ciutat i tancarà al trànsit 44 carrers. Les dues mesures, que s'aplicaran a tots els districtes, tenen com a objectiu principal garantir que, davant l'inici del desconfinament gradual, tots els barris tinguin una xarxa d'itineraris «segurs» per on passejar i fer esport individual respectant les distàncies de seguretat. 

El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha matisat que els parcs s'obren per fer-hi passeigs «però no estades», i ha recordat que les àrees de joc infantil seguiran tancades. D'altra banda, està previst que el Parc de la Ciutadella obri el pròxim dilluns i es descarta per ara obrir les platges.

Tot i que la nova ordre del govern espanyol per a passejar i practicar esport individual no ha d'entrar en vigor fins dissabte, l'ajuntament «s'adapta» a un cap de setmana llarg i obre des de divendres pensant en les famílies amb infants, que sí que poden sortir.

«Per nosaltres demà és la prova pilot per veure en quins punts podem reforçar el sistema i així el dia 2 ja estarà en ple funcionament», ha dit Badia.

Reobriran 70 parcs de la ciutat

Els parcs i espais verds que obriran des d'aquest divendres són 70 dels 146 que tenen accessos amb tancament i que van tancar-se coincidint amb l'entrada en vigor de l'estat d'alarma. Els parcs que reobren se sumen a les 794 hectàrees de zona verda que ja està oberta.

Per evitar que els parcs o jardins es converteixin en espais d'estada, Badia ha explicat que hi haurà un dispositiu «específic» de la Guàrdia Urbana. A més, obriran en l'horari habitual, tancant a la nit per garantir que no queda ningú a dins.

Principalment el consistori ha seguit dos criteris per decidir quins parcs obria en aquesta primera fase; d'una banda aquells que afavoreixen la connexió amb garanties entre carrers i barris i de l'altra, la manca d'espai verd d'algunes zones per completar la xarxa d'itineraris «segurs».

Seguint aquests criteris s’obriran 2 parcs a Ciutat Vella, 28 a l’Eixample, la major part interiors d’illa i per manca d’espai verd al districte, 9 a Sants-Montjuïc, 4 a les Corts, 7 a Sarrià – Sant Gervasi, 7 a Gràcia, 3 a Horta-Guinardó, 1 a Nou Barris, 3 a Sant Andreu i 6 a Sant Martí.

Entre tots els espais que s'obriran divendres hi ha, per exemple, el Parc de l’Espanya Industrial —Sants-Montjuïc— o el Parc de les Aigües —Horta-Guinardó—.

«No els trobarem en l'estat més òptim però sí en molt bon estat», ha dit Badia en roda de premsa, que ha explicat que tot i haver estat set setmanes tancats les brigades de Parcs i Jardins i els equips de neteja han començat ja aquesta setmana les tasques de manteniment i posada a punt.

A banda, a partir de divendres també es permetrà l'accés a la vintena d'horts comunitaris en sòl municipal de la ciutat, autogestionats per diferents col·lectius i limitant l'accés a un màxim de dos persones que gestionen l'espai.

En canvi, els horts municipals, que estan gestionats per gent gran, de moment restaran tancats per protegir les persones especialment vulnerables a la covid-19.

44 carrers tancats al trànsit

En paral·lel, es tancaran 44 carrers al trànsit cada dia de 9h a 21h per destinar 18,5 km i uns 74.000 m2 als vianants. Per al consistori, en un context de desconfinament els desplaçaments a peu i en bicicleta seran, com ja ho són ara, els principals modes de desplaçament recomanats.

La tinenta d'alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el que es planteja és fer uns itineraris que no són xarxa bàsica ni principals vies. «Dotem els llocs amb més densitat i carrers estrets d'espai per poder caminar», ha resumit. 

Sanz ha augurat que el tall d'aquests 44 carrers durarà «com a mínim uns 15 dies segur» i s'anirà veient en funció de com evoluciona tot plegat. Segons Sanz són espais pensats per als vianants però no són incompatibles amb trajectes amb bicicleta.

El tancament al trànsit es farà amb tanques metàl·liques senyalitzades i es permetrà el pas dels vehicles d’emergència, de serveis municipals, serveis de càrrega i descàrrega i accés del veïnat.

L'espai alliberat per als vianant amb el tancament d'aquests 44 carrers se sumarà als 30.000 m2 que es guanyaran pròximament a l’avinguda Diagonal, la Gran Via, la Via Laietana i els carrers del Consell de Cent, Rocafort i Girona. En total la ciutat disposarà de 104.000 m2 nous per als desplaçaments a peu les pròximes setmanes.

Les platges seguiran tancades

Per contra, el consistori mantindrà tancades les platges i no preveu obrir-les al públic fins a fases posteriors. Segons Badia, el motiu per no fer-ho abans no és «un motiu sanitari» sinó que ara mateix el consistori no podria assumir-ho, ja que encara té pendents feines de posada al dia —de les destrosses del Glòria— i vol tenir «totes les mesures» per fer una bona gestió.

En relació a les guinguetes, el regidor s'ha limitat a dir que hauran de fer un «equilibri econòmic» i ha admès que hauran «d'adaptar» el contracte a una nova realitat. Ara mateix, però, ha matisat que encara és difícil preveure com afectarà tot plegat a les guinguetes.


Comentaris

envia el comentari