Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Un de cada 125 barcelonins s'ha contagiat de coronavirus en les últimes dues setmanes

La ciutat i la seva àrea metropolitana tenen una incidència acumulada en els últims 14 dies superior a la majoria de països de món

Dues professionals sanitàries de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Un de cada 125 barcelonins s'ha contagiat de coronavirus en les últimes dues setmanes | ACN

Les dades que publica el departament de Salut de la Generalitat cada vespre sobre l'epidèmia de coronavirus a Catalunya demostren que, de mica en mica, s'està controlant l'avanç de la malaltia a Catalunya, i especialment a Barcelona, on ha afectat majoritàriament. 

Tot i això, segons ha publicat 'La Vanguardia' aquest matí de dimecres, 13 de maig, la incidència de la malaltia en les últimes dues setmanes és superior a tota l'àrea de Barcelona que als Estats Units, per exemple, epicentre mundial de la pandèmia en les últimes setmanes. 

Cal tenir en compte, però, que el sistema per comptabilitzar casos no és el mateix, motiu pel qual la xifra no s'ha de prendre al peu de la lletra per comparar la situació, però sí que pot servir a mode orientatiu. 

El citat mitjà publica també que, tenint en compte les xifres que dona la Generalitat sobre la pandèmia, un de cada 125 barcelonins podria haver patit la malaltia en les últimes dues setmanes. Aquesta xifra mostraria que el virus encara circula per la ciutat, i que per tant hi ha transmissió comunitària que no s'ha pogut tallar. 

En incidència acumulada seria una xifra de 801 casos per cada 100.000 habitants, molt superior als 112 dels Estats Units, per exemple, tot i que el país americà només compta els positius confirmats per proves i Catalunya comptabilitza també casos sospitosos que han estat confirmats per un metge però sense una prova PCR o similars.

Barcelona trigarà a passar de fase de desescalada

De fet, la falta de proves per a tots els casos sospitosos és un dels factors que pot retardar encara més el canvi de fase de desescalada a les comarques barcelonines.

Des de Salut ja s'ha explicat que s'està treballant per facilitar que tots els casos sospitosos puguin fer-se un test en menys de 24 hores des del seu diagnòstic, però aquest dilluns, per exemple, només un 8,4% dels casos sospitosos detectats a Catalunya (2.967) va poder fer-se la prova. 

La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir ahir en una roda de premsa que «no esperaran 15 dies més per fer noves propostes», amb relació a proposar que altres àrees sanitàries de Catalunya avancin a la Fase 1. Així i tot, «potser no podrà ser a tot arreu», segons Vergés, motiu pel qual tot fa pensar que l'àrea de Barcelona, especialment la capital, potser hauran de romandre a la Fase 0 dues setmanes més. 

Aquest dimecres s'han de reunir representants de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona per determinar si la ciutat està preparada per demanar el canvi de fase, que s'haurà de demanar com a màxim aquest divendres si la intenció és que es materialitzi dilluns vinent.