Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la platja de la Barceloneta a Barcelona, plena de gent, amb vistes a l'Hotel Vela

Barcelona provarà un nou mètode per controlar les platges aquest estiu: des del cel

Permetrà actualitzar l'aforament de les platges cada hora i mitja

Estiu rere estiu, Barcelona veu com es reprodueix el mateix problema de saturació a les seves platges. Ara, per a evitar-ho, el consistori de la ciutat comtal posa en marxa una prova pilot per provar l'ús de drons per millorar la gestió de les platges i zones de banys de Barcelona i estimar l'aforament en temps real. 

La prova és el resultat d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, l'Institut Municipal d'Informàtica i BIT Habitat i es desenvoluparà en el marc del Laboratori d'Innovació Urbana de Barcelona

El consistori ha tret la licitació pública que ha de permetre contracte aquest servei, de cara a l'estiu, consistent en l'obtenció d'imatges i vídeo mitjançant tecnologia dron per millorar l'eficàcia i l'eficiència en la gestió del litoral barceloní. Així, s'actualitzarà l'aforament cada 1,5 hores durant les hores de més afluència en temporada alta – d'11 a 19h-.

Una prova pilot

L'estiu passat ja es a dur a terme una prova de concepte per estudiar la viabilitat i la idoneïtat de la utilització de la tecnologia dron per gestionar l'accés a les platges i donar resposta a la llei de protecció i ordenació del litoral.

Pla general de la platja de la Nova Icària de BarcelonaLes platges de Barcelona, saturades durant l'estiu. | ACN

De cara a aquest estiu, l'objectiu és anar un pas més enllà amb aquest projecte pilot, per tal d'avaluar la utilització intensiva d'aquesta tecnologia per capturar i processar la informació necessària per gestionar l'accés a les platges. L'objectiu és que en un futur aquest projecte sigui un servei públic regular.

La situació a les platges, insostenible 

Per tal de garantir la protecció dels drets i llibertat de les persones, i d’acord amb el que estableix l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el sistema de processament d’imatges en temps real les anonimitza en el mateix procés de generació i elimina les originals immediatament després. 

El sistema que es posa en pràctica a les platges,  un cop processades totes les imatges que conformen una platja, procedeix a agregar els aforaments per imatge per obtenir l’aforament total, sense que hi hagi, en cap cas, reconeixement de les persones.

Amb aquesta tecnologia es podrà estimar l'aforament en temps real de les platges, obtenir la informació per definir els patrons d'ús espai-temporals i optimitzar la gestió de l'aforament, optimitzar també la neteja, detectar abocaments i obtenir informació en el seguiment de l'impacte dels temporals en el litoral.

L'empresa adjudicatària ha de disposar, com a mínim, de dos drons amb càmera integrada i operatius en tot moment. També haurà de tenir els recursos humans necessaris per complir amb tots els requisits establerts.