Imatge d'un senyal de la ZBE instal·lat al ramal de la sortida 14 de la Ronda de Dalt, a l'Hospitalet de Llobregat

Barcelona prepara noves mesures dràstiques per reduir el trànsit després de multar els cotxes contaminants

El consistori vol reduir la contaminació en un 35%

L'Ajuntament de Barcelona està preparant noves mesures dràstiques per reduir el trànsit i la contaminació a la ciutat. El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, va explicar aquest dimarts que a l'octubre es presentaran «mesures que complementin la zona de baixes emissions (ZBE). Precisament, aquesta setmana s'han començat a realitzar les primeres multes a cotxes i motos més contaminants, els que no porten l'etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT)

D'altra banda, Badia va insistir que la proposta sobre el peatge urbà a Barcelona està sobre la taula. «El peatge no es descarta com a mesura per reduir la toxicitat i emissions», va assenyalar. En aquest sentit, el consistori està estudiant el model que han implantat altres ciutats. El govern municipal té clar quin és el seu full de ruta i, a banda de la zona de baixes emissions, també ha pres decisions com la instal·lació de les superilles, l'extensió de la xarxa de carrils bici o l'encariment de l'aparcament per als cotxes de fora la ciutat.

L'objectiu de l'Ajuntament de Barcelona és reduir la contaminació de la ciutat en un 35%, per tal de complir amb el nivell acceptable que marca l'Organització Mundial de la Salut o la Unió Europea. Actualment, tal com indica El País, la capital catalana es troba en un 9% de la reducció del trànsit i té un llarg camí per recórrer.

 

La zona de baixes emissions redueix en un 3% els cotxes i motos

Segons el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, la ZBE ha permès reduir en un 3% el trànsit de cotxes i motos contaminants. En el cas dels vehicles de mercaderies i transport només queda un 1,3% del 10% de tots els que circulaven. «La disminució de vehicles més contaminats ja s'ha produït, falta veure com es reflecteix en les estacions de mesurament i què passarà quan els nivells de trànsit es recuperin. Perquè la crisi econòmica també tindrà un impacte», indica Badia. 

Pel que fa a les sancions de la ZBE, que són vigents des d'aquest dimarts, Badia ha detallat que encara no tenen dades però que en els mesos de vigència s'han enviat 42.000 cartes d'advertència als conductors. La multa és de 100 euros i s'ha establert un període d'una hora i mitja el qual si el vehicle circula no serà considerat reincident.