Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Diverses persones amb mascareta creuen un carrer de Barcelona

Barcelona i l'àrea metropolitana sud, les regions amb més risc de brot pel virus

La Catalunya Central i el Camp de Tarragona disposen de les evolucions més favorables del país

Diverses persones amb mascareta creuen un carrer de Barcelona
Barcelona i la regió metropolitana sud, les regions on la situació pel virus és més complexa. | Europa Press

Un reportatge de TV3 explica aquest dimarts, 21 de juliol, quina és la situació del coronavirus a Catalunya regió per regió, i dona detalls sobre l'estat en què es troba cadascuna de les zones del país. Una de les primeres conclusions que se n'extreu és clara: la ciutat de Barcelona i la regió metropolitana sud, que comprèn l'Hospitalet de Llobregat, són les que tenen hores d'ara una perspectiva més complexa: els contagis podrien estar creixent i en risc de descontrol.

Barcelona i la regió metropolitana sud, les zones més complicades

La ciutat de Barcelona i la regió metropolitana sud, doncs, són les que presenten una situació més complicada. A la capital del país, la taxa de reproducció de l'epidèmia ha superat el valor de 3, cosa que pot significar que, en els pròxims dies, els contagis es multipliquin, com ja han fet en les darreres setmanes.

Molt similar és la situació a la regió metropolitana sud, amb una taxa de reproducció de l'epidèmia molt semblant, on si fa dues setmanes hi havia 391 diagnosticats amb PCR, aquesta darrera, la xifra va superar els 1.100. Tot plegat contrasta amb la regió metropolitana nord, amb una situació controlada, amb la meitat de casos que a Barcelona ciutat o la regió metropolitana sud.

Lleida, en estabilització; Girona, pendent de la corba

A Lleida, on fa més de quinze dies que la situació s'havia agreujat, sembla que la tendència és a l'estabilització i, fins i tot, al descens. La darrera setmana ja s'ha registrat una lleugera caiguda de contagis: de 1.100 a 855. Tot i que segueixen sent molts, ja no hi ha una crescuda exponencial, i la taxa de reproducció, que ve del 2, està en l'1,5, amb tendència a la baixa.

Mentrestant, hi ha incertesa a la regió de Girona, amb els contagis concentrats sobretot a  Figueres i Vilafant, a l'Alt Empordà. Ara bé, el risc de rebrot mai no ha arribat a les tonalitats vermelloses dels gràfics que indiquen risc extrem. Ara, queda veure si la corba segueix la tendència creixent, cosa que els podria dur a una situació complexa; o tendeix a la baixa.

Ebre i Pirineu: pujades sense gran perill, 'a priori'

A les Terres de l'Ebre i a l'Alt Pirineu i Aran viuen situacions paral·leles: són les àrees amb menys densitat de població del país i, per tant, encara que es detectin alguns casos —la poca població fa que la corba de seguida es dispari—, les pujades es neutralitzen de seguida. A totes dues regions, doncs, hi ha hagut creixement de casos, però en tots dos casos han estat molt ràpidament apaivagats i no han generat cap situació de perill.

Camp de Tarragona i Catalunya Central, els punts amb una evolució més favorable

Finalment, la situació és molt estable al Camp de Tarragona i a la Catalunya Central. La taxa de reproducció de casos és pròxima o inferior a 1, cosa que indica estancament o davallada de la pandèmia. A Tarragona, tot i un lleuger increment de casos en la darrera setmana, la situació no preocupa per ara perquè, en tota la pandèmia, el risc de brot mai no ha estat en zona d'alerta.