Salut admet que no controla el 50% dels contactes dels infectats

Esperen augmentar els contactes amb el reclutament de més 'gestors Covid'

Un professional sanitari protegit a punt d'entrar en contacte amb un malalt de coronavirus a l'Hospital Clínic
Esperen augmentar els contactes amb el reclutament de més 'gestors Covid' | ACN

El Departament de Salut ha admès aquest dimarts en roda de premsa que només està fent un seguiment al 50% dels contactes de cada contagiat per coronavirus. Ho ha comunicat aquest migdia el nou secretari autonòmic de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el qual ha admès que hi ha una xifra de «cinc a sis contactes», els quals «ningú coneix de ciència certa, perquè no es fa bé», és insatisfactòria, i ha promès incrementar-la fins a traçar «de 10 a 15 contactes estrets» per contagi. 

A més, ha avançat una nova estratègia contra el coronavirus, la qual passarà per dues línies d'acció: Un increment de test PCR, fins a les 24.000 diàries, i un increment en la detecció dels contactes amb fins a 500 'gestors Covid', i ha afegit: «La nostra nova vacuna és mascareta, mans i distància social. Serà simple, però és així», ha dit. Ha assegurat, a més, que aquestes accions s'aplicaran de forma ràpida. 

Augment de PCR diaris: fins a 24.000

En la roda de presentació de les línies d'actuació de l'agència després del seu nomenament com a secretari, Argimon ha detallat que la capacitat de realitzar PCR a Catalunya, de 8.000 proves diàries ara — entre 4.000 i 5.000 durant el confinament —, i s'arribarà a les 24.000 gràcies a la instal·lació de «petits robots en diferents centres».

Sobre els ja anunciats el passat dijous 'gestors Covid' com a part integrant dels equips d'atenció primària, els quals «permetran la identificació ràpida de contactes», entre 10 i 15 per cada positiu de mitjana. A més, ha afegit que ja s'han reclutat 214 gestors a l'espera d'arribar al mig miler de persones contractades amb aquest perfil, i els quals estan en procés de formació.

Sobre el Segrià: «Semblaria que tendim a l'estabilització des del punt de vista epidemiològic»

El nou secretari de Salut Pública s'ha mostrat prudent sobre l'evolució de la Covid-19 al Segrià, però ha assegurat que amb les dades a la mà es camina cap a una situació més estable.

«Semblaria que tendim a l'estabilització des del punt de vista epidemiològic», ha apuntat en roda de premsa assegurant que cal esperar aquesta setmana. «Si tenim estabilització a Lleida voldrà dir que les mesures han tingut el seu fruit», ha assenyalat. Argimon també ha dit que el rebrot a la comarca ha tingut una «traducció i impacte» en el sistema sanitari, tant sobre els equips d'Atenció Primària com sobre l'Hospital Arnau de Vilanova.

La situació, ha afegit, ha afectat tant pacients ingressats en llits convencionals com a l'UCI i s'han hagut de fer trasllats a Vall d'Hebron. A més dels trasllats efectuats també hi ha 24 llits preparats per si cal enviar més pacients.

Preguntat pel perfil dels positius a Catalunya avui dia, Argimon ha afirmat que segueix sent un perfil de persona més jove que en la primera onada de pandèmia, però ha matisat que a l'Arnau de Vilanova el perfil d'ingressat ha augmentat en 8 anys l'edat mitjana del pacient amb coronavirus.


Comentaris

envia el comentari