El rei emèrit Joan Carles I en primer pla, mirant a càmara

Barcelona retira la medalla d'or a la ciutat a Joan Carles I

La proposta també inclou la retirada de tots els títols i reconeixements personals a la figura de l'emèrit

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat, amb els vots a favor d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, una proposta per a iniciar els tràmits per retirar la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I. La proposta, únic punt en l'ordre del dia del consell plenari d'aquest dijous, també inclou la retirada de tots els títols i reconeixements personals a la figura de l'emèrit, fugat recentment als Emirats Àrabs. 

Així mateix, la resolució, aprovada amb els 15 vots favorables d'ERC i JxCat, els 14 vots contraris de Cs, PP i PSC i l'abstenció de BComú, també reprova l'actuació del govern espanyol per col·laborar en la marxa del rei emèrit, exigeix explicacions al govern central i sol·licita la derogació dels delictes d'injúries i calúmnies a la Corona.

Ada Colau carrega contra ERC i JxCat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tot i mostrar-se favorable a retirar la medalla d'or de la ciutat, ha justificat l'abstenció perquè no s'ha retirat el punt que reprova el govern espanyol per la «col·laboració necessària» en la sortida del rei emèrit de l'Estat . Colau ha retret a ERCJxCat que sembla que la seva intenció sigui «fer caure» l'Executiu de Pedro Sánchez.

Per la seva banda, Cs, PP i PSC han argumentat que hi ha altres debats més necessaris en el moment actual, mentre que ERC i JxCat, per la seva banda, han carregat contra PSC i BComú pels seus vots. Cal destacar que el Barcelona pel Canvi, el grup municipal de Manuel Valls, no ha participat en el plenari.