Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà on es poden veure dues professionals sanitàries sortint de la carpa que forma el dispositiu especial per detectar casos de covid-19 al costat del CUAP Prat de la Riba de Lleida, el 20 de juliol de 2020

El Vallès i la Noguera tenen els municipis amb més risc de rebrot de Catalunya

Les tres localitats presenten riscs de rebrot superior a 600

Pla mitjà on es poden veure dues professionals sanitàries sortint de la carpa que forma el dispositiu especial per detectar casos de covid-19 al costat del CUAP Prat de la Riba de Lleida, el 20 de juliol de 2020
Les tres localitats presenten riscs de rebrot superior a 600 | ACN

Els municipis de Canovelles i Granollers — ambdós al Vallès Oriental — i Balaguer — capital de la Noguera — són les ciutats catalanes amb el risc de rebrot més alt. Tot i que el risc de rebrot a Canovelles s'ha reduït força — el passat 10 d'agost va registrar un pic de 1.636,69 —, la localitat segueix encapçalant la llista amb una taxa de 644,81. 

La població veïna de Granollers, en canvi, no aconsegueix rebaixar el risc de rebrot, que se situa en 626,15. La xifra s'acosta al pic que la ciutat va registrar el passat 13 d'agost, de 662,63. Finalment, Balaguer presenta un risc de rebrot de 616,82, valors molt per sobre dels que s'aconsellen per poder contenir la pandèmia. Ara bé, la capital de la Noguera va arribar a registrat un pic de 2042,86 el passat 11 de juliol.

Entren en vigor les restriccions per aturar la Covid al Vallès

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimarts les restriccions per frenar la Covid-19 a Canovelles, Granollers i les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), amb les modificacions que dilluns va marcar el jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona. D'aquesta manera es prohibeixen les trobades de més de 10 persones i es limita al 50% l'aforament d'activitats culturals i esportives; d'hoteleria i restauració, i religioses. També es recomana evitar els desplaçaments no essencials. La inspecció i el règim sancionador correspondrà als ajuntaments i a la Generalitat.

Les autoritats recomanen no sortir del domicili excepte si són casos molt concrets com anar a la feina quan no es pugui teletreballar o per tenir cura de persones grans, amb discapacitat o especialment vulnerables. També es pot anar als centres sanitaris, entitats financeres, jutjats, centres per fer tràmits administratius o exàmens inajornables, horts familiars d'autoconsum, establiments d'alimentació o altres amb cita prèvia. 

Els contactes s'han de limitar, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual, al qual es poden incorporar familiars propers, cuidadors i persones a qui es dona suport per evitar-ne l'aïllament. En les reunions de fins a 10 persones en espais públics no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes. No hi poden participar les persones que tinguin símptomes del virus, o aquelles que hagin d'estar aïllades per qualsevol motiu. 

Aforament del 50%

En els establiments d'hostaleria i restauració, el consum s'ha de realitzar sempre a la taula, no a la barra. A l'interior, l'aforament es limita al 50% de l'autoritzat i s'ha de garantir una distància mínima entre taules d'1,5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d'ocupació també al 50%, però en aquest cas s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules. L'horari de tancament d'aquests establiments és a la 1:00 hores com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 00:00 hores.

En els centres de treball s'han d'adoptar mesures de neteja i desinfecció, posar a disposició dels treballadors aigua i sabó o gels desinfectants, garantir la distància interpersonal, utilitzar la mascareta de manera obligatòria i evitar la coincidència de persones, així com potenciar l'ús del teletreball. En la mesura del possible, els empresaris han de facilitar que els treballadors evitin l'ús del transport públic en hora punta. 

Les activitats de casals i colònies d'estiu es mantenen, encara que han de complir els 'Criteris generals per a l'organització de les activitats de lleure educatiu estiu 2020', i els protocols específics del Procicat, sobretot el que fa referència als grups establerts de convivència i a les altres mesures de prevenció i protecció de la salut.