Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del carrer de Mare Molas de Reus vist des del passeig de Prim

L'Ajuntament de Reus estudiarà intervencions urbanístiques al barri de Mare Molas

El ple municipal ho ha aprovat aquest divendres

Al barri de Mare Molas de Reus s'hi estudiarà una intervenció urbanística contundent. El ple municipal d'aquest divendres ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel PSC que posava de manifest diferents mancances a la zona i que, després d'una esmena del govern, s'ha acabat aprovant.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Els socialistes, com ja van defensar aquesta setmana quan van anunciar la moció, consideren que hi ha un sentiment d'oblit per part dels veïns de la zona que s'accentua quan es compara amb àrees pròximes, com el passeig de Prim, l'antic Velòdrom o l'avinguda dels Països Catalans.

Per fer-hi front, el portaveu socialista, Andreu Martín, aposta per «atendre les necessitats i els suggeriments d'entitats, comerciants i veïns i veïnes per conèixer de primera mà les inquietuds del barri». Una línia de treball que ha de permetre, apunten, «establir propostes de millora que puguin donar resposta a les seves demandes».

Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha criticat el perill de plantejar reformes o intervencions únicament com a resposta o reacció a les reivindicacions de les entitats veïnals. Per una banda, ha exposat, perquè es corria el risc que només les zones amb més implicació de les entitats veïnals o amb més connexions polítiques. Per altra banda, també, ha reclamat una planificació global de ciutat abans d'executar intervencions urbanístiques com les que es plantegen.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, li ha respost que era precisament per incloure aquesta visió de ciutat, que el govern havia presentat les esmenes que el PSC ha acceptat a la moció. Ha detallat, de fet, que les regidories de «Relacions Cíviques, Via Pública, Urbanisme, Seguretat, Habitatge i Participació tenen projecte en dansa per aquesta zona, i amb aquestes esmenes és el que hem volgut posar de manifest».

En concret s'ha aprovat estudiar la remodelació del carrer de Mare Molas, física i de planificació de la mobilitat i planificar intervencions de via pública tant en carrers com en edificis del barri. També s'estudiarà crear línies d'ajut per a la rehabilitació d'habitatges i arribar, fins i tot, a poder comprar, per part de l'Ajuntament, dels habitatges «que estan buits o ocupats, per tal que es puguin posar a la borsa de lloguer social». El paviment, la il·luminació, el sistema de recollida de residus pneumàtica i una possible nova àrea verda són altres línies d'actuació que es plantejaran al bari de Mare Molas. Tot plegat, a més, amb la participació de l'associació de veïns.

L'estat dels polígons enfronta govern i oposició

També en matèria urbanística, tot i que no de manera exclusiva, no ha prosperat la moció de Cs que reclamava actuacions per contrarestar la «imatge d'abandonament patent» dels polígons de la ciutat segons l'ha qualificat la portaveu, Débora García. Ha carregat durament contra el govern per «assetjar els empresaris i comerciants» per reclamar-los la taxa de gual, la manca de fibra òptica, o el que consideren deficiències en el servei de recollida de residus, de transport públic i de seguretat.

Al gruix de la moció hi han donat suport tant el PSC com el regidor no adscrit i exregidor de Cs, Raúl Meléndez. Cap dels dos, però, ha donat suport al darrer punt, que reclamava que no es cobrés la taxa de gual als polígons, un impost que el govern ha reclamat recentment als empresaris d'aquestes zones, «en el pitjor moment possible» segons la valoració de Cs.

A més, ha reblat García, tenint en compte que hi ha empreses i serveis municipals que no paguen aquesta taxa com, segons ha dit, Aigües de Reus o Fomento de Construcciones y Contratas, l'empresa que explota el servei de la recollida de brossa. La proposta també contemplava actuacions urbanístiques i de via pública, a més d'un calendari de reunions periòdiques del govern, l'oposició i l'Associació de Polígons Industrials de Reus.

Per part de la CUP, la regidora Mònica Pàmies ha considerat que el problema és que hi ha massa polígons. Ha repassat els 15 polígons de la ciutat «molts d'ells infraocupats o pràcticament desocupats», i ha reclamat propostes que s'havien plantejat, però que no s'han executat, com ara concentrar les empreses per sectors als polígons de Reus, com a mínim a partir de les que s'instal·lin a partir d'ara.

El grup del PSC només ha retirat el suport al punt que reclamava no cobrar la taxa de gual, de la mateixa manera que ho ha fet el regidor no adscrit Raúl Meléndez. En tots dos casos, perquè dubten de la validesa legal o jurídica de la proposta. Pel que fa al govern, que s'ha oposat a la moció en bloc, el posicionament l'ha argumentat Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació.

Ha reivindicat que «moltes de les accions per actuar als polígons ja les estem fent» i ha negat la radiografia negativa que feia Cs en relació amb el nombre d'empreses que havia tancat des de l'any passat. Segons el regidor, només dues de les 600 empreses han tancat i en cap dels dos casos es tracta d'un efecte directe de la pandèmia.

Ha recordat que les empreses dels polígons industrials ja compten amb una rebaixa del 75% del cost de la taxa del gual. Ha resumit que, des del punt de vista de la regidoria i la seva experiència professional li permet afirmat que «l'entorn i el manteniment dels polígons reusencs és d'un alt nivell; segurament hi ha coses per millorar, com sempre, però no pretengui donar gat per llebre a la ciutadania».