Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

Molts bars i restaurants de Barcelona tornen a obrir per «minimitzar pèrdues», però no els surten els números

Els barris de la capital viuen una desescalada amb taules plenes mentre que els locals més turístics opten per no obrir

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Els bars i restaurants han pogut reobrir després de 40 dies | ACN

Després de 40 dies tancats, els bars i restaurants de Catalunya han pogut tornar a obrir aquest dilluns 23 de novembre. Només a Barcelona, el 70% tornen a obrir per «minimitzar pèrdues» encara que no els hi surtin els números, després de 40 dies tancats i amb una situació econòmica «molt delicada», particularment a Ciutat Vella. Ara bé, els barris de la capital han viscut una segona desescalada més optimista i a primera hora algunes places ja tenien taules plenes.

El director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha celebrat que, finalment, la reobertura no hagi sigut un «tancament encobert», sinó que s'hagi produït una «desescalada en tota regla», «després de dies de moltíssima tensió» i d'una rectificació «forçada» per part del Govern català que ha permès «reobrir amb unes condicions de mínima viabilitat».

Ara bé, ha lamentat que el 30% de negocis que no aixecaran la persiana aquest dilluns són restaurants que normalment fan més del 50% de la facturació amb els àpats nocturns i que no veuen viable servir fins a les 21.30 h, ha afegit. Pallarols també creu que un dels reptes de cara a la fase 2 «serà modificar el toc de queda per permetre l'àpat del sopar», allargant-lo fins a la mitjanit cosa que faria que «tota la restauració es pogués reactivar».

Els barris de Barcelona són més optimistes

Per una banda, els barris de la ciutat comtal han viscut una segona desescalada més optimista, i és que a primera hora algunes places ja tenien taules plenes. És el cas de la plaça de la Vila de Gràcia que ha vist com els clients omplien els espais disponibles per prendre els primers esmorzars asseguts a les terrasses.

Un d'aquests negocis és el bar Las Heras que ha viscut amb «molta il·lusió» deixar el servei per emportar enrere i poder tornar a servir amb gots de vidre i no de plàstic. «Encara és aviat, la gent començarà a sortir més tard. Esperem que al migdia comenci a estar ple», explica la seva gerent i copropietària, Sílvia Fernàndez. El bar té 10 treballadors i només 2 han pogut sortir de l'ERTO que van presentar quan es va decretar el tancament generalitzat de la restauració. Depenent de com funcioni la setmana es plantegen desafectar més personal. De moment, aprofiten per reclamar a l'Ajuntament que els contesti sobre la petició d'ampliació de terrassa que van fer quan va començar la primera onada. Al consistori també reclamen que, de cara a l'hivern els deixin treure estufes sense límits per poder atraure els clients.

«Aquest any és tot pèrdues i encara tenim sort perquè tenim terrassa. L'aforament del 30% és ridícul», diu Fernàndez que lamenta que no ha pogut accedir a l'ajuda especial que el Govern va planificar pels autònoms perquè podia servir menjar per emportar. «Treballo per intentar pagar les despeses perquè no tinc cap guany», ha insistit.

«La solució contra la covid no implica ensorrar-ho tot, per ensorrar la manera amb què tanta gent es guanya la vida. La restauració és un sector capil·lar. Els 40 dies de tancament ho han posat en evidència», ha afirmat el director general del Gremi de Restauració. Per aquest motiu, els representants sectorials exigeixen «estabilitat» pel sector que ara mateix mira de sobreviure en un any «fallit», on l'únic objectiu de les empreses «és intentar quadrar els números» intentant limitar al màxim l'endeutament, segons Pallarols.

Ciutat Vella, deserta

Per altra banda, el director general del Gremi opina que la restauració que es troba «dins dels recorreguts més turístics serà molt difícil de reactivar», i assegura que «estem lluny de recuperar» els bars més turístics. Un dels pocs establiments que han aixecat la persiana als voltants de la Rambla ha sigut el pub irlandès Flaherty's, el qual ja compta amb 20 anys d'història a la ciutat.

«Nosaltres ens hem salvat perquè som part del barri i no només som un local turístic», ha explicat la seva propietària, Clodagh Enright, a l'ACN. Ara mateix, han reincorporat un terç de la plantilla, formada per 20 empleats i han fet torns per curts per aconseguir desafectar el màxim de persones de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que van registrar a mitjans d'octubre. «Tornem amb il·lusió perquè tancar és ingressar 0 i això és inviable», afirma malgrat reconèixer que «és difícil que els surtin els comptes».  Per aconseguir més clientela, el Flaherty's ha adaptat l'oferta i farà menús de migdia per primera vegada, així com ofertes de cafès i entrepans calents per esmorzar. «Tenim la cuina oberta i aprofitarem totes les hores que ens donen. Farem esmorzars, dinars i sopars, en un horari més 'irlandès'. Tant de bo la gent s'adapti i vingui a sopar a les 19.30 h en lloc de les 21.30 h», ha assenyalat la propietària d'aquest pub.

En aquest sentit, el gerent de la Federació Intercomarcal de l'Hostaleria, la Restauració i el Turisme, Daniel Brasé, ha demanat a les autoritats que «s'apliqui la llei amb totes les conseqüències» contra els restauradors que no compleixin les restriccions, però que s'eviti un tancament generalitzat. «Hi ha gent que no està complint i nosaltres el que demanem és que hi hagi mà dura perquè el que no volem és que se'ns torni a tancar d'un dia per l'altre», ha sentenciat.