Grup de persones en una terrassa a Palamós (24/05/2020).

Els bars i restaurants de Barcelona, farts: nova exigència per fer un gir de 180°

«El bloqueig econòmic de Catalunya és una realitat», afirma el director del Gremi, Roger Pallarols

El Gremi de Restauració de Barcelona ha lamentat aquest dimarts que d'octubre a març el sector dels bars i restaurants catalans han pogut obrir «un 60% menys d'hores que els madrilenys». El Gremi ha difós un vídeo on qüestiona el «discurs oficial» de la Generalitat sobre la pandèmia i la restauració. «La comunitat de Madrid ha estat capaç d'aturar l'hemorràgia econòmica i, fins i tot, de començar a crear ocupació. A Catalunya, en canvi, el sector s'ha deixat pel camí 23.000 llocs de feina», afirma el Gremi. Segons el seu director, Roger Pallarols, «el bloqueig econòmic de Catalunya és una realitat», i mentre Madrid treu treballadors d'ERTO i genera ocupació «Catalunya segueix en caiguda lliure».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En aquest sentit, Pallarols rebutja que hi hagi un vincle entre restauració i contagis. «Els restauradors estem sense tardes ni sopars des d'abans de Nadal. Des de llavors fins ara, s'han incrementat els contgis, hem viscut una tercera onada, i l'hem superat», afirma. El director del Gremi també remarca que en comunitats com Andalusia «s'ha plantat cara al virus i, sense haver escanyat la restauració, hi ha un balanç de defuncions durant l'últim trimestre inferior al de Catalunya».

Insten el Govern a mirar «més enllà del seu melic»

Així mateix, el sector de l'hostaleria de Catalunya ha exigit als polítics que «mirin més enllà del seu melic» i «constitueixin un goven i governin» davant d'una situació econòmica «desesperant». «La Generalitat no escolta el sector privat, i ens ha menystingut des que va prendre les regnes de les decisions», afirmen la Federació d'Hostaleria de Lleida, la de les Comarques Gironines, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona. Els hostalers lamenten ser «els ases dels cops» i asseguren que si el Govern vol fer com els països europeus i tancar, ha de pagar ajuts equivalents o, si no, permetre obrir com fan comunitats com Madrid.

Les federacions d'hostaleria demanen fer «cribratges massius, i seguiment de les proves, paral·lelament a la vacunació massiva» per poder mantenir l'activitat econòmica. A més, exigeixen al Govern que impulsi «una acció perquè les administracions locals, d'una vegada per totes, condonin, bonifiquin o exemptin els impostos municipals», com ara l'IBI, les taxes d'escombraries o l'IAE.

Els hostalers també consideren que cal una «estratègia d'obertura» del sector per poder-se preparar i «començar a veure la llum al final del túnel». «No podem seguir amb aquesta incertesa», critiquen, recordant que ja hi ha hagut restaurants emblemàtics que han hagut d'abaixar la persiana per sempre. En aquest sentit, apunten que «l'obertura i tancament continu de l'activitat» afecta greument l'ocupació, perquè obliga els empresaris a mantenir els seus treballadors en ERTO.