Una cambrera netejant una taula buida a la terrassa d'un local a Tortosa

Bars i restaurants continuaran tancats tot i l'aplicació del toc de queda

Admet que pot durar més de 15 dies mentre es prenen altres mesures

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que, tot i l'aplicació d'un toc de queda, no significa automàticament obrir la restauració. «Hi ha mesures que es complementen entre elles i no són intercanviables. Són independents», ha dit a Catalunya Ràdio, on ha recordat que bars i restaurants també tenen horari diürn i mouen molta gent. 

Alhora, la consellera Meritxell Budó ha assegurat que serà el pròxim dilluns 26 d'octubre quan podrem saber si els bars i restaurants podran obrir un cop passats els quinze dies d'aturada o, per contra, s'haurà d'allargar aquesta mesura. 

Possible toc de queda nocturn entre les 22 i les 6 hores

Alba Vergés ha anunciat que el possible toc de queda s'establiria entre les 22 i les 6 hores. A més, ha admès que l'estat d'alarma i el toc de queda pot durar més de quinze dies. Segons ella, el govern espanyol es reunirà diumenge per aprovar-lo, acceptant que la Generalitat es quedi amb el comandament. Aquesta nova eina pot permetre prendre diferents mesures, ha dit, com ara contractar estudiants d'últim curs d'infermeria.

«Les UCIs se'ns ompliran, però hi haurà problemes a tota la societat. Això ho hem de poder parar», ha subratllat la consellera, que ha indicat que la primera mesura que es prendrà tan bon punt s'aprovi l'alarma serà el toc de queda, però «no serà l'única». Els pròxims dies també s'estudiarà si se n'han de prendre més o «reforçar alguna de les que ja estan estiguin establertes».

Budó no descarta el tancament de les escoles

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que un confinament domiciliari com al mes de març «és una possibilitat» i que «probablement» comportaria el tancament de les escoles. «El tema del confinament domiciliari està present en els debats. És una possibilitat a tenir en compte en funció de l'evolució de les dades epidemiològiques i del criteri de les autoritats sanitàries», ha reconegut Budó aquest dissabte als micròfons del 'Via Lliure' de Rac1. 

«No està previst de manera immediata, però no podem fer cap afirmació categòrica», ha apuntat la portaveu del Govern, que també ha justificat la necessitat de l'estat d'alarma a Catalunya «com un paraigua legal» per decretar un toc de queda nocturn.

A més, Budó també ha posat cullerada sobre les característiques del possible toc de queda. «Hem demanat que l'estat d'alarma es decreti com més aviat millor, però tot apunta que la reunió extraordinària del consell de ministres no serà fins demà», ha lamentat Budó. «Ens agradaria que hagués estat avui», ha puntualitzat la consellera de la Presidència, que ha precisat que aquest toc de queda seria entre les 23 hores i les 06.00 hores del matí. 

«Seria el més raonable, jo no veig allargar-lo fins a les 07.00 hores del matí. Potser seria avançar-lo a les 22 hores com a màxim», ha reflexionat en veu alta Budó, que ha assegurat però que el Procicat està treballant per definir «la millor fase horària».