Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la terrassa d'un bar de Barcelona durant el període de tancament parcial de bars i restaurants

Els bars i restaurants, a la vora del precipici: redueixen al 52% els seus ingressos

La situació de la restauració espanyola és crítica i perden fins a 12.000 milions per la pandèmia de la Covid-19

Imatge de la terrassa d'un bar de Barcelona durant el període de tancament parcial de bars i restaurants
Molts bars de Catalunya i de la resta d'Espanya ja han explicat que no poden sostenir el negoci davant les restriccions | CatalunyaDiari.cat

El sector de restaurants van aconseguir uns ingressos d'uns 12.000 milions d'euros en 2020, la qual cosa suposa un descens del 52,6%, una mica menys de la meitat de la xifra de l'any anterior, penalitzat per la sensible contracció del consum de les llars, la caiguda del turisme i la generalització del teletreball per la crisi del Covid-19.

Les restriccions al trànsit de viatgers i els tancaments de fronteres van motivar també un sensible descens del nombre d'hostes dels establiments hotelers, el volum de negoci dels quals s'estima que va caure més d'un 75%, fins a 4.000 milions d'euros, segons l'Observatori Sectorial DBK de Informa.

Així mateix, el tancament i la reducció de l'aforament en els menjadors i cafeteries d'empreses, col·legis i hospitals, la cancel·lació de la major part dels esdeveniments i la reducció del nombre de viatgers expliquen la sensible contracció del mercat de servei d'àpats registrada en 2020, que es va aproximar al 40%, fins a 2.400 milions.

La facturació dels hospitals privats no benèfics, per part seva, es va situar a l'entorn dels 6.000 milions d'euros en 2020, amb un descens aproximat del 13%, una «desfavorable» evolució que va posar fi a una fase de diversos anys amb creixements del voltant del 4%.

Una situació crítica

Per part seva, l'efecte de la pandèmia en l'ocupació de les residències per a la tercera edat va motivar que el seu volum de negoci disminuís prop d'un 10%, situant-se lleugerament per sota dels 4.300 milions.

Els sectors d'hostaleria i col·lectivitats continuen presentant una notable atomització, especialment entre els restaurants i establiments de begudes.

No obstant això, en el cas del sector de restaurants la realització d'operacions de compra d'empreses i la integració d'establiments en cadenes continua motivant un progressiu augment de la concentració. Aquesta tendència, segons l'informe, té especial incidència també en el sector hospitalari, en el qual els deu primers operadors reuneixen ja prop de les tres quartes parts del mercat.