La seqüela que pateixen un de cada tres recuperats de la Covid en sortir de l'UCI

Un estudi britànic assenyala el trastorn d'estrès posttraumàtic com una de les seqüeles que pateixen molts pacients arran de la Covid-19

Una persona agafa una mà d'una altra al llit d'un hospital
Molts pacients pateixen trastorns mentals després d'haver superat la Covid-19 | iStockPhoto (gorodenkoff)

Investigadors del Regne Unit afirmen que molts pacients ingressats per Covid-19 pateixen trastorn d'estrès posttraumàtic després d'haver superat la malaltia. De fet, l'estudi realitzat per l'Imperial College de Londres i la Universitat de Southampton, assegura que un de cada tres pacients connectats a un ventilador, han patit estrès posttraumàtic. Així doncs, han advertit que s'hauria d'estudiar amb més profunditat sobre les seqüeles que està tenint la Covid en la salut mental dels pacients. 

Què és l'estrès posttraumàtic?

L'estrès posttraumàtic és una malaltia de salut mental desencadenada per un esdeveniment traumàtic que experimenta el subjecte i que provoca símptomes com el malson i les al·lucinacions. Aquest tipus de malaltia sol desenvolupar-se en persones que han viscut una guerra, han patit un accident, un desastre natural o una agressió sexual, per exemple.

 

Els símptomes de TEPT poden sorgir de manera immediata després de viure el succés, o manifestar-se un temps després de l'esdeveniment traumàtic. Tot i això, sovint apareixen durant els primers sis mesos, i si no hi ha un tractament adequat poden durar fins a dos anys.


L'estudi realitzat per investigadors del Regnet Unit ha triat una mostra de 13.049 pacients que han patit la Covid-19. I efectivament, amb enquestes, es corrobora que molts d'ells pateixen estrès posttraumàtic. 

Imatges traumàtiques 

L'estudi assegura que«s'han identificat taxes significativament elevades de TEPT en aquells malalts que han necessitat suport mèdic a la llar, en els que han requerit ingrés hospitalari i, sobretot, en els quals han necessitat assistència respiratòria a l'hospital».

 

El trastorn s'ha manifestat de diferents maneres entre els afectats i en diferents graus, depenent de si la seva situació ha estat molt greu o no. Tot i això, tots els pacients han patit 'flashbacks', o el que es coneix com a imatges intrusives: imatges de l'UCI, dels metges de l'UCI amb l'EPI o imatges d'altres pacients estirats en llits.

 

Estadísticament, un de cada tres pacients connectats a un ventilador han patit TEPT; en el cas de pacients ingressats sense ventilació, un de cada cinc. Entre els pacients que han viscut la malaltia a casa i han necessitat ajuda mèdica, un de cada sis pacients; en el cas de pacients que no han necessitat ajuda mèdica, un de cada deu.

Prendre mesures per tractar els efectes psicològics del TEPT

Adam Hampshire, investigador de l'Imperial College, assegura que «és probable que la pandèmia tingui un impacte agut i durador, fins i tot per a una proporció significativa de pacients que han estat casa amb problemes respiratoris i no han necessitat ajuda mèdica. Aquesta evidència podria ser important de cara a futures teràpies per a reduir la càrrega en la salut mental».

 

«Les nostres dades confirmen la hipòtesi que els símptomes de TEPT estan desproporcionadament elevats en aquells que han estat hospitalitzats (especialment en aquells que han necessitat assistència respiratòria), en comparació amb els que han tingut símptomes lleus i que han estat tractats a casa», expliquen els autors.

 

Els experts alerten que els problemes de salut mental podrien convertir-ser en una nova pandèmia. Així doncs, el psiquiatre Adrian James, president del Royal College of Psychiatrists, ha advertit sobre la necessitat de prendre mesures per evitar que es produeixin aquests efectes a llarg termini: «Cal fer un seguiment mèdic després de l'alta, han d'ampliar-se els serveis de salut mental i estar preparats per tractar a un alt nombre de persones amb símptomes TEPT», ha manifestat a 'The Guardian'. 


Comentaris

envia el comentari