La majoria de mesures que s'han aplicat en els últims mesos contra el coronavirus han afectat la mobilitat o les reunions socials, principalment. Totes elles s'imposen amb l'objectiu de reduir al màxim el contacte social, per així evitar la transmissió de virus de persona a persona.
És per això que a Espanya s'ha vist limitada la llibertat de sortir de casa a la nit, de reunir-se en àmbits privats amb moltes persones i, fins i tot, de sortir del municipi, comarca o província. No obstant això, a poc a poc les comunitats han exhaurit ja totes les restriccions que es poden imposar, però en molts llocs, la pandèmia no millora al ritme que ho hauria de fer.
És per això, precisament, que moltes zones d'Espanya van demanar fa temps al Govern permetre imposar noves mesures, com l'avançament del toc de queda o un confinament domiciliari. Tot i això, amb la negativa de l'estat, a les comunitats no els ha quedat més remei que seguir imposant altres restriccions no tan contundents.
Ha estat el cas, per exemple, d'Andalusia. La Junta ja ha anunciat que es prohibirà la venda d'alcohol a qualsevol establiment de la comunitat a partir de les 18.00 hores. Es fa, segons ha explicat el president Juanma Moreno, amb l'objectiu d'«evitar el consum al carrer i reforçar el respecte a les limitacions».
Cal recordar que l'hostaleria és un dels sectors que s'ha vist més afectat per les restriccions a la comunitat i, actualment, tots els negocis d'aquest tipus han de tancar no més tard de les 18.00 hores.
Tot i això, aquesta mesura, fins al moment, no anava acompanyada de la prohibició de la venda d'alcohol a supermercats o altres establiments, cosa que es considerava contraproduent. Des d'Andalusia s'ha cregut que tancar l'hostaleria a aquesta hora pot provocar reunions d'àmbit privat i festes en cases.
Cal tenir en compte que el fet que no es pugui sortir a prendre alguna cosa a la nit o anar de discoteques podria provocar que moltes persones optin per organitzar quedades a casa privades per substituir aquestes sortides que ja no es poden realitzar. A més, també es pretén així lluitar contra els 'botellons' al carrer. La mesura s'aplicarà en els pròxims dies, «com més aviat millor», quan aparegui publicada al Butlletí Oficial de la Junta d'Andalusia.
L'hostaleria i l'oci nocturn, sectors afectats per les restriccions
En aquest sentit, cal recordar que a gran part d'Espanya l'hostaleria està sent un dels sectors més afectats per la pandèmia. Els bars i restaurants són un gran punt de trobada en el qual s'arriben a reunir centenars de persones, de manera que els governs de les diferents comunitats han anat optant per limitar aforaments, horaris i fins i tot, arribar a tancar del tot.
Un altre dels negocis que s'ha vist també molt afectat han estat les discoteques, així com l'oci nocturn en general. Cal recordar que es tracta d'un àmbit que treballa gairebé exclusivament a la nit i, des de fa uns mesos, el toc de queda fa això completament impossible.
A més, com els bars i els restaurants, les discoteques, casinos i locals de joc s'han considerat llocs perillosos pel que fa a la transmissió de virus, ja que es produeixen grans reunions de persones en espais no massa grans i sense distàncies, almenys abans que el coronavirus aparegués en les nostres vides.