Una cambrera atenent una taula amb dos comensals en un restaurant de Girona

Bars i restaurants comencen a veure la llum: «Per fi!»

El Gremi de Restauració de Barcelona celebra les ajudes anunciades pel Govern, però veu «insuficient» la partida pressupostària per cobrir els ERTO

Petit bri d'esperança per a bars i restaurants. El Gremi de Restauració de Barcelona veu amb bons ulls les ajudes anunciades pel Govern i ha rebut positivament la decisió de l'executiu d'injectar 618 milions d'euros a pimes, autònoms i treballadors en ERO més afectats per la pandèmia. L'associació celebra que «per fi es comença a parlar d'ajudes directes» que, segons apunten, en seran «els principals beneficiaris» pel fet de formar part d'un dels sectors més afectats per les restriccions a 31 de desembre de 2020. Cal tenir en compte que aquesta és la data que es prendrà com a referència a l'hora de calcular quants diners rebrà cada sector i empresa.

Tot i rebre amb optimisme l'anunci del Govern, el col·lectiu de restauradors segueix mostrant la seva cara més reivindicativa. En aquest sentit, l'associació demana que les empreses mitjanes també puguin accedir a les subvencions. Segons el gremi, «res no justifica que se les hagi exclòs d'unes ajudes vitals per la seva subsistència», referint-se a les empreses que compten entre 50 i 249 treballadors.

Una altra crítica del gremi al Govern ha estat el procés per rebre les ajudes anunciades. Tal com alerten els restauradors, «els nombrosos requisits i condicionats» que es reclamen des de les administracions poden convertir la mesura en «un galimaties». Creuen, doncs, que en el procés «sorgeixen diferents incògnites que, si no es resolen adequadament a les bases de la convocatòria, acabaran comprometent l'eficàcia del pla d'ajuts».

La partida per cobrir els ERTO, «insuficient»

Un altre dels cavalls de batalla del Gremi de Restauradors és la partida pressupostària per cobrir els ERTO. L'associació considera que aquesta partida «resulta insuficient», ja que les dues parts parteixen d'una anàlisi diferent de la situació: pel Govern, el nombre de treballadors que s'han vist afectats per un expedient de regulació temporal de regulació és de 104.000, mentre que des del gremi asseguren que aquesta xifra supera les 200.000 persones a tots els sectors, segons les dades que van presentar.

Pendents d'Europa

Un altre dels fronts que desperten l'atenció del col·lectiu de restauradors és la partida d'ajudes europees que arribaran durant l'any per tal de reactivar l'economia. El gremi demana a la Generalitat que  els faci saber la quantitat exacta de les ajudes que rebrà el sector procedent d'Europa. A hores d'ara, les úniques dades que es coneixen en aquest sentit són les que va donar a conèixer el Ministeri d'Hisenda espanyol, que afirmen que Catalunya rebrà un total de 1.706 milions d'euros durant l'any 2021.