El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.

Els moviments de Junqueras per participar a la campanya electoral del 14-F

Aquest dissabte, el president d'ERC compleix un quart de la seva condemna

Oriol Junqueras podria participar en la campanya electoral d'ERC de cara a les eleccions del 14 de febrer i ja ha començat a fer els primers moviments per poder-ho aconseguir. Aquest dissabte, 30 de gener, el president republicà compleix el 25% de la condemna de 13 anys de presó a què el va sentenciar el Tribunal Suprem. Fruit del seu empresonament ininterromput des del 2 de novembre de 2017, Junqueras arriba el 30 de gener de 2021 a aquest primer quart de la condemna imposada, cosa que no és tan sols una fita més.

El compliment del primer quart de la condemna permet que el pres, en aquest cas Oriol Junqueras, pugui disposar de permisos ordinaris per sortir del centre penitenciari. Són un total de 36 permisos anuals de 24 hores cadascun, que es poden acumular. Si no superen les 48 hores, els autoritza la junta de tractament —de Lledoners, en aquest cas—, i si van més enllà, cal també que el jutge de vigilància penitenciària hi doni autorització.

Junqueras ja ha demanat els primers permisos

Junqueras, doncs, ja ha demanat els primers dies de permís coincidint amb la campanya electoral del 14 de febrer, que s'inicia tot just aquest divendres. A priori, aquest mateix dimecres la junta de tractament de Lledoners ja podria autoritzar els primers permisos per al president d'ERC, que aprofitarà per, a més de passar hores amb la seva esposa i els seus fills a casa seva, prendre part en alguns dels actes —telemàtics— que els republicans han organitzat per a la campanya electoral.

Amb Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat, ERC busca en Junqueras i la seva presència en campanya el revulsiu necessari per tornar a atraure el vot independentista i revifar en unes enquestes on els republicans es troben estancats des de fa mesos entre els 30 i els 35 diputats, des dels quals han passat d'una posició de victòria electoral força clara a un triple empat amb JxCat i el PSC que els podria deixar, fins i tot, en tercera plaça, com al 2017.

A l'espera del tercer grau

En paral·lel a la concessió de permisos, cal recordar que tots els presos per l'1-O estan a l'espera que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya confirmi el seu tercer grau penitenciari en què les juntes de tractament de Lledoners, Wad-ras i Puig de les Basses els van classificar, per majoria absoluta, ara fa tot just unes setmanes. Un cop es doni l'OK, en podran gaudir, a l'espera d'un més que possible nou recurs de la Fiscalia al Tribunal Suprem.